Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Første runde av Fotonøtta i 2023

Etter en intens avslutning med hele åtte (!) ekstrarunder står vi igjen med en vinner av Fotonøtta 2022. Det var, som i fjor, Ola Nordsteien som gikk seirende ut til slutt. Vi gratulerer! Det nye fugleåret er alt godt i gang, og vi ønsker deg lykke til med årets første runde av Fotonøtta.

Av Bjørn Mo

Publisert 25.04.2023

Slik gjør du

Konkurransen går ut på å artsbestemme fuglene på de to øverste bildene på denne siden. Svarene ser du i neste nummer av Vår Fuglefauna samt senere på vår nettside. Svar sendes til vf@birdlife.no innen 1. mai 2023.

Her er oppsummeringen av forrige runde

Runde nr. 4 ble presentert i Vår Fuglefauna nr. 4-2022 i november i fjor. Vi gir deg her fasiten for den konkurransen, med begrunnelse for riktig artsbestemmelse.

1 POENG: Den aktuelle fuglen er i vann og har korte vinger. Dette gir umiddelbare assosiasjoner til en vannfugl. Den røde fargen er også relativt typisk for dykkere, og antallet arter man står igjen med er derfor begrenset.

Dykkeren som rister fjærene viser:

• Rødbrun underside
• Mørk, svartbrun overside

Ettersom dette var runde fire håpte vi å øke vanskelighetsgraden, men for «ettpoengeren» lyktes det heller dårlig. Hele 43 personer avga horndykker som korrekt svar. På andreplassen finner man svarthalsdykker (6). Fra avfotografert vinkel er det vanskelig å skille disse artene fra hverandre. Men sistnevnte art er den sjeldneste i Norge, og en god hovedregel i både felt og Fotonøtta er at det dreier seg om den vanlige arten såfremt det ikke er draktkarakterer som tilsier noe annet. Draktkarakterer som vises på bildet, favoriserer også horndykker fremfor svarthalsdykker. Svarthalsdykker har en mer kullsvart overside og den rødbrune undersiden er noen knepp mørkere enn hos horndykker. Videre utelukker fargen på undersiden både dvergdykker (3) og toppdykker (2), som er farget mer «skittent» i brunt og mørkt. Horndykker, Kyrktjärn, Storsjö, Härjedalen, Sverige 11. juni 2022. Foto: Andreas Gullberg.

3 POENG:
 Løvverket begynner åpenbart å visne og det er tydelig at bildet er tatt på høsten. Ettersom man vet at store sjeldenheter gjerne dukker opp på høsten, kan nettopp dette ha vært med på å gjøre oppgaven noe enklere. I utgangspunktet skulle man tro at et bilde som viste så lite av en så sjelden fugl ville være vanskelig, men også her kom det overraskende mange korrekte svar!

Småfuglen som henger og dingler i løvverket viser:
• Kraftige blågrå ben
• Hvit underside
• Svakt gul undergump
• Kort og bred stjert

Når man først har utvidet horisonten såpass mye som man må gjøre for å komme frem til korrekt art, kan det godt være det finnes arter som ligner på den avbildede. Men at den aktuelle arten er sett i Norge opptil flere ganger gjør at man ikke trenger å gå så bredt ut. I utgangspunktet er det nok ingen fugler på norsk jord som ser slik ut. Hvit underside leder fort tankene mot bøksanger (27), men de kraftige blågrå beina, gul undergump og den særdeles korte og brede stjerten passer ikke. Rødøyevireo er derimot en art som skal se akkurat slik ut, og hele 18 personer kom frem til dette riktige svaret. Gransanger (3) og eikesanger (2) kan i stor grad utelukkes på samme måte som bøksanger. Spottesanger (1) har kraftigere bein, men mangel på lang stjert utelukker dette alternativet. Svarthvit fluesnapper (1), brunfluesnapper (1) og snøspurv (1) kan blant annet utelukkes på gul undergump og kraftige blågrå bein. Rødøyevireo, Utsira, Rogaland 11. oktober 2019. Foto: Bjørn Mo.

Av 54 deltakere som svarte rett på begge nøttene, ble Stian Landsverk, Akkerhaugen nok en gang trukket ut som vinner. Han er den heldige vinner av et gavekort fra Natur og Fritid AS.

Denne konkurransen ble opprinnelig publisert i Vår Fuglefauna 1-2023. I vedlagte PDF finner du litt mer informasjon, bl.a. om konkurranseregler, premier og ikke minst en oversikt over de beste deltakerne i 2022.

 

 

1-poeng Vår Fuglefauna 1-2023
Bilde nr. 1 gir 1 poeng ved riktig svar. Svar innen 1. mai til vf@birdlife.no. FOTO: Anonym
3 poeng Vår Fuglefauna 1-2023
Bilde nr. 2 gir 3 poeng ved riktig svar. Svar innen 1. mai til vf@birdlife.no. FOTO: Anonym
Fasitbilder Fotonøtta Vår Fuglefauna 1-2023
Her er konkurransebildene fra runde 4 sammen med fasitbildene. FOTO: BirdLife Norge