Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Fjerde runde av Fotonøtta i 2020

Klar for den fjerde og siste runden? Mange har svart rett på de tre første konkurransene i 2020, og kampen om kikkerten ser ut til å bli like tøff som den bruker å være. Det er også rundepremie å kjempe om for deg som ikke når opp i sammendraget. Vær så god – her er vinterens to nøtter!

Av Bjørn Mo

Publisert 29.01.2021

Slik gjør du

Konkurransen går ut på å artsbestemme fuglene på de to øverste bildene på denne siden. Svarene ser du i neste nummer av Vår Fuglefauna og senere på vår nettside. Svar sendes til vf@birdlife.no innen 1. februar 2021.

Her er oppsummeringen av forrige runde

Runde nr. 3 ble presentert i Vår Fuglefauna nr. 3-2020. Vi gir deg her fasiten for den konkurransen, med begrunnelse for riktig artsbestemmelse.

1 POENG: Ved første øyekast kan nok denne fuglen være vanskelig. Men dersom man først kommer inn på rett spor, er arten nokså åpenbar og levner liten tvil.

Fuglen som skjuler hodet viser:
• Kort stjert  
• Alle håndsvingsfjærene er lyse på tuppen, bortsett fra de ytterste
• Rosa nebb

Stjerten og bakpartiet gir en god pekepinn på at dette dreier seg om en and, og den ferske drakten viser at det er en ungfugl. Svaret er en ung gravand (34) – som omtrent ikke har forvekslingsarter. Svarthalespove (2), siland (1) steinvender (1), tjeld (1) eller hærfugl (1) har ikke hvitt ytterst på håndsvingsfjær. Alle vadere kan også utelukkes på helhetsinntrykket av fuglen fordi den er kraftig og tung, og spesielt bakpartiet er solid, noe som passer dårlig for en vadefugl. Gravand, Hagabukta, Sola, Rogaland, 2. september 2020. Foto: Bjørn Mo.

3 POENG: Mindre piksler, mindre fugl og vanskeligere materie. Dette gjorde at forslagene ble spredd utover mange flere arter enn for ettpoengeren.

 På fuglen i flukt kan man se følgende:
• Hvitt i de to ytterste stjertfjærene
• Oransje flanker
• Streket rygg
• Streker i overgump
• Gråaktig hode

De aller fleste har sett at fuglen er en buskspurv, noe som kommer frem av proporsjonene med ganske kraftig kropp, noe kort stjert, samt fargene i fuglen. Et moment som kan være med på å gjøre dette ekstra vanskelig, er at de færreste bøker har illustrasjoner eller bilder av buskspurver i flukt. Finner man derimot et bilde av hortulan i flukt på nettet, vil man se at denne arten passer bra med fuglen i Fotonøtta. 22 personer kom frem til rett svar. Pungmeis (4) er en mindre og mer elegant fugl med ustreket rygg og overgump. Stjertfjærene har et smalt hvitt bånd rundt alle fjær, og de to ytterste fjærene skiller seg ikke ut på den måten som på den avfotograferte fuglen. Gråhodespurv (3) har mange likhetstrekk med hortulan i en slik vinkel man ser fuglen. En karakter, som tydelig skiller denne arten fra hortulan, er at gråhodespurv aldri har streket overgump og at denne arten har mer markerte og tykkere svarte streker på ryggen. I tillegg har hortulan noe mer kontrastrik og mørkere stjert. Overgump og flanker er dessuten noe mer rødlig enn det man finner hos gråhodespurv. Klippespurv (3) har ustreket overgump, og de kraftige hodetegningene burde vært synlige også på dette bildet. Rustspurv (2) er svært lik hortulan. Har man først kommet frem til at det er en av disse to, bør man se på hvilke karakterer som tyder på det ene eller det andre. Hodet virker mer grønngrått enn blågrått og kroppsidene er ikke mettet rustbrun. Dermed bør man havne på hortulan. Krattspurv (1) og lappspurv (1) kan utelukkes blant annet fordi man ikke ser kraftige lyse striper på ryggen. Disse to artene har heller ikke så ensfarget hode og nakke som det man ser på den avfotograferte fuglen. Tornirisk (1) har hvitt i alle stjertfjær og som fra sidene øker i omfang oppover mot skaftet og blir svært fremtredende. Tartarpiplerke (1) er helbrun med en påfallende lang stjert. Bokfink hann (1) har ustreket overgump og rygg. Strandsnipe (1) har brun stjert og hvite stjertsider, samt hvit undergump som går delvis opp i overgumpen. Proporsjonene er også ganske annerledes på denne arten. Hortulan, Utsira, Rogaland, 2. mai 2020. Foto: Bjørn Mo.

Av 21 deltakere som svarte rett på begge nøttene, ble Anders Braut Simonsen, Oslo trukket ut som vinner. Han er den heldige vinner av et gavekort fra Natur og Fritid AS.

Denne konkurransen ble opprinnelig publisert i Vår Fuglefauna 4-2020. I vedlagte PDF finner du litt mer informasjon, bl.a. om konkurranseregler og premier.

1 poeng Fotonøtta Vår Fuglefauna 4-2020
Bilde nr. 1 gir 1 poeng ved riktig svar. Svar innen 1. februar til vf@birdlife.no. FOTO: Anonym
3 poeng Fotonøtta Vår Fuglefauna 4-2020
Det andre og siste bildet i konkurransen gir 3 poeng ved rett svar. Svar innen 1. februar til vf@birdlife.no. FOTO: Anonym
Fotonøtta Vår Fuglefauna 4-2020 fasitbilder
Her er konkurransebildene fra runde 4 sammen med fasitbildene. FOTO: Norsk Ornitologisk Forening