Organisasjonen:
Celebert besøk på NOF-sekretariatet
Direktør i BirdLife International, Mike Rands, og direktør for BirdLife Africa, Hazell Thompson avla NOFs sekretariat et besøk onsdag 31. oktober. Vi hadde uformelle samtaler om vårt Zambia-prosjekt og en eventuell videre satsing i Afrika. Vårt opplegg med etablering av vennskapsskoler mellom Norge og Zambia fikk mye skryt.
Av Morten Ree
Publisert 01.11.2007
Det er ikke hverdagskost å få besøk fra de høye herrer i BirdLife International på sekretariatet, det var derfor med stor glede vi kunne ønske Mike Rands og Hazell Thompson velkommen til en to timers lang samtale. Inge Hafstad, Magne Myklebust og Morten Ree deltok fra NOF. Mike Rands har gjennom en årrekke vært direktør i BirdLife International, vår paraplyorganisasjon som har sine kontorer i Cambridge i England. Vår andre gjest er stasjonert i Nairobi i Kenya, som direktør for BirdLife Africa. De var begge blant de 300 inviterte deltakere i den store Biodiversitetskonferansen i Trondheim hvor det var deltakere fra over 90 land. Leder for hele konferansen var Peter J. Schei, direktør for Fridtjof Nansen Institutt, men for oss fuglefolk bedre kjent som president for BirdLife International og tidligere leder av Norsk Ornitologisk Forening.
Under vårt uformelle møte var selvsagt vårt prosjekt i Zambia et av temaene. Vi fikk mange lovord om prosjektet, og i særdeleshet vårt opplegg med å knytte bånd mellom skoler i Zambia og Norge. Både Mike og Hazell var enig i at dette kunne være grunnlag for en modell som man kunne jobbe videre med i andre afrikanske land. I den forbindelse var de også interessert i om vi kunne tenke oss å utvide vårt engasjement med Norad-støttede prosjekter i utviklingsland. Dette blir jo et spørsmål både om kapasitet og økonomi, men vi lovte å ta opp dette til diskusjon. Her kan nevnes at NOF har søkt NORAD om en treårig forlengelse av vårt Zambia-prosjekt.
Av andre tema så diskuterte vi at bruken av giftstoffet Diclofenac, som har redusert enkelte gribbearters bestander med 97-99% i India, nå er påvist brukt av veterinærer i Afrika, nærmere bestemt Tanzania. BirdLife har satt inn store ressurser både i Asia og nå i Afrika på å få slutt på bruken av dette stoffet. Det brukes av veterinærer for å kurere sykdommer hos husdyr, men blir altså en dødsfelle for gribbene i de tilfeller der husdyr dør og blir liggende tilgjengelig med dette stoffet i seg.
Vi briefet også Mike på den alvorlige situasjonen for sjøfuglene langs norskekysten og i Skagerak. Han var godt kjent med situasjonen for alke og lomvi i fuglefjellene på de britiske øyer, men overrasket over å høre om den voldsomme tilbakegangen for lomvi i Norge. Han var glad over å høre at vi i NOF nå setter fokus på sjøfuglenes situasjon.