Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Ti millioner fugleobservasjoner!

I går kveld ble observasjon nummer ti million lagt inn i rapportsystemet for fugler. Funnet markerer nok en milepæl i det frivillige faunistiske arbeidet i Norge. På få år har rapportørene bidratt til å øke kunnskapen om norske fugler.

Av Frode Falkenberg

Publisert 09.10.2014

Like før klokka 19 i går kveld ble observasjon nummer ti million lagt inn i rapportssystemet for fugler, artsobservasjoner.no/fugler. Observasjonen ble gjort av Odd Helge Tunheim, og var en flaggspett hunn fra Sandnes 5. oktober 2014.

Fortell litt om omstendighetene rundt observasjonen

- Lokaliteten er hytta vår i Sandnes hvor jeg og mine foreldre tilbrakte helgen. Hytta ligger ganske skjønt til ved Lutsivassdraget ikke langt utenfor Sandnes sentrum, kort vei ut for å komme nærmere naturen. I og med at jeg nettopp har gjennomgått en kneoperasjon har jeg hatt en ferie fra biologistudier i Trondheim og brukte da denne helga til fugletitting og rekreasjon på hytta. Det var en vakker høstdag; lite vind, sol og litt varmt for årstiden. Brukbart fiske, men dårlig utbytte. Vi fikk også se et par fugler som er førstegangssightings for hytta, så det var en bra dag.

Hvor lenge har du rapportert i fugler i Artsobservasjoner?

- Jeg ble introdusert til Artsobservasjoner på Fredtun folkehøyskole av daværende lærer Øivind Egeland som ga mersmak. Her hadde jeg mine første observasjoner rundt 2009.

Hvor ofte rapporterer du fugler i Artsobservasjoner?

- Jeg er ikke så aktiv i rapporteringen som jeg nå skulle ønske jeg var. Jeg pleier kombinere tur med fuglekikking og føler dermed jeg går glipp av helheten i observasjonene og da kan verktøyet artsobservasjoner falle i verdi for forvaltningen/vitenskapen. Det er fristende å rapportere inn især observerte sjeldenheter og arter som kan ha betydning for lokaliteten eller er spesiell for årstiden, men her forsvinner helhetsperspektivet igjen. Så da prøver jeg å rapportere når jeg dedikert går inn for å kikke på fugler, noe det skal bli mere av i fremtiden :)

Vi gratulerer Odd Helge og sender ham et gavekort på 1000,- som kan brukes hos Natur & Fritid.

Et rapportsystem for alle

Rapportsystemet for fugler er en del av Artsobservasjoner, der man kan rapportere alle dyre- og plantegrupper. Artsobservasjoner ble lansert i mai 2008, og har blitt en formidabel suksess i det norske fuglekikkermiljøet. Fuglene står for nærmere 90 % av alt rapportert materiale i Artsobservasjoner. I dag er vi 7000 fuglerapportører, noe som vi i NOF synes er imponerende. Den innsatsen som blir lagt igjen ute i naturen, og ikke minst foran datamaskinen, gjør oss ydmyke og stolte.

Alle observasjoner som blir rapportert blir videreformidlet til Artskart, som er et viktig verktøy for miljøforvaltningen i Norge. Siden fuglematerialet også utgjør majoriteten av funn her er den allmenne rapporteringen i rapportsystemet et viktig grunnlag for den kunnskapsbaserte forvaltningen av både fugler og miljø i framtiden.

Vi takker alle rapportører for den formidable deltagelsen i vår felles dugnad for å øke kunnskapen om fugler i Norge. Vi vil også takke alle som bidrar med kvalitetssikring i systemet. Uten begge disse gruppene ville aldri artsobservasjoner.no ha blitt den ressursen den er! Til slutt må vi også nevne at rapportsystemet for fugler er et samarbeid med Artsdatabanken, og vi takker dem for et fruktbart og godt samarbeid siden 2007. Vi satser på mange gode år framover, og oppfordrer alle til å fortsette rapporteringen. Kunnskap får vi aldri nok av!

Rapportsystemet for fugler

Flaggspett
En flaggspett fra Sandnes i Rogaland ble fugleobservasjon nummer ti million i rapportsystemet for fugler. Hittil i 2014 er det rapportert nesten ti tusen flaggspettobservasjoner i Norge. FOTO: Morten Vang / fuglefoto.net
Odd Helge Tunheim
Odd Helge Tunheim var rapportøren bak milepælobservasjonen. Her er han i ferd med å ringmerke en teist på Røst i Nordland i juli i år. FOTO: Odd Helge Tunheim
Fugleobservasjoner
Tilfanget av observasjoner i rapportsystemet for fugler siden lanseringen i mai 2008. FOTO: Norsk Ornitologisk Forening