BirdLife Nordland
Hele syv nye fuglearter for Vestvågøy i 2024
Mange i Lofoten lufter kikkerten titt og ofte. Slikt blir det mange spennende observasjoner av. I 2024 ble det faktisk sett syv nye arter på Vestvågøya, viser rapporten Harald Våge har sammenfattet. Visste du forresten at det er sett tempelsvale og brosvale hos oss? Les om dette i den omfattende rapporten om fuglelivet på Vestvågøya og Gimsøya i Vågan.
Av Harald Våge og Martin Eggen
Publisert 05.02.2025
Fugler fra Sør-Europa, Nord-Amerika og Sibir
I 2024 ble det observert 167 ulike arter i Vestvågøy kommune. Hele syv av disse var nye kommunearter. De nye artene er – nevnt i den rekkefølge de dukket opp: åkerrikse, myrhauk (arten ble sett på Gimsøya i 2008), flekksnipe, svartkråke, svartglente, kuhegre og sibirpiplerke.
Polarsisik og brunsisik forsvinner fra listen
Med dagens teknologi får en ofte ny fuglekunnskap. Det som tidligere ble sett på som underarter av samme art, kan bli betraktet som selvstendige arter. Det motsatte er også tilfelle. BirdLife Norge har her valgt å følge anbefalingene som IOC World Bird List kommer med. Utfyllende informasjon om dette tema er å finne i Vår Fuglefauna nr. 1 2021. I 2024 er det fjernet to arter fra listene i våre områder. Dette er polarsisik og brunsisik. Disse betraktes nå som underarter av gråsisik.
Tempelsvale og brosvale i 2014
22-26/6-2014 ble det sett to underarter av amursvale ved Storeidvatnet. IOC har nå gjort store endringer i «svaleverden». Dette betyr at det nå ikke er noen art som heter amursvale, og at de to tidligere nevnte underartene er arter. Fuglen som ble oppdaget 22/6 (Cecrupis daurica) heter nå tempelsvale. Den er sett mindre enn 10 ganger i Norge. Dagen etter ble det sett en brosvale (Cecrupis rufula) – en art som er sett mer enn 100 ganger i Norge.
261 arter i rapportområdet
Dette betyr at BirdLife Lofoten sitt fuglearkiv for Vestvågøy og Gimsøya, inneholder 261 arter. Ser en på artsobservasjoner.no, vil en se at her opererer en fortsatt (februar 2025) med amursvale og tre sisiker, men det blir oppdateringer om ikke så lenge. På artsobservasjoner.no står det at steppehauk er ny kommuneart i 2024, men denne arten ble sett ved Farstadvatnet i 2011, og altså ikke er registrert som kommuneart tidligere. Se under artsgjennomgang for forklaring på dette.
Av andre uvanlige arter som ble sett i 2024 nevnes (i den rekkefølgen de dukket opp) tretåspett, tundrasædgås, svartmeis, sabinemåke, gulerle, grønnstilk, stripegås, dvergmåke, sivhauk, amerikakrikkand, fiskeørn, hauksanger, kvartbekkasin, pilfink og kjernebiter, alle med færre enn 20 funn.
Rapporter funnene dine på artsobservasjoner
Avslutningsvis vil BirdLife Lofoten oppfordre alle til å legge inn observasjonene sine på artsobservasjoner. Prøv å få best mulig tellinger av trekkforekomster og hekkende arter, f.eks. kolonier med hettemåker. Bruk alltid aktivitetetskode (f.eks. næringssøkende eller rugende, og husk å bruke koder med hekkeaktivitet når dette passer) og best nøyaktige kartplott på observasjonen. Lokallaget har samlig i mai, der vi lærer mer om rapportering. Rapportering er svært viktig for å ta vare på fuglelivet i Lofoten.
Les hele rapporten under.