Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Nordland i 100 blir Norge i 100

Utfordringen Nordland i 100 ble suksess og mange deltok. Vi har nå trukket 4 vinnere som får en liten oppmerksomhet i posten. Vi håper du fikk stor naturglede og lærte noen nye arter i løpet av året som gikk. Og kanskje vil du også bli med i Norge i 100?

Av Janne Helen Lorentzsen

Publisert 09.01.2025

I 2024 hadde BirdLife Nordland utfordringen Nordland i 100 der vi oppfordret folk til å komme seg ut for å lytte og se etter fugler.

Interessen ble stor og flere har deltatt. Via dette prosjektet ønsker vi at folk skal opparbeide seg enda mer kunnskap om fugler og samtidig bli mer interessert i den dyrebare naturen vår, også fordi artskunnskap kan være nøkkelen til naturvern. Vi ønsker oftest å ta bedre vare på det vi vet navnet på og kjenner til. Og hva er vel bedre enn å komme seg ut av huset og observere?

Forskere anbefaler å lytte mer til fuglesang fordi det kan gjøre godt for den mentale helsen, fugler og fuglesang gjør oss rett og slett glade. Og nå kan du altså også bli med på Norge i 100

Vinnerne av Nordland i 100

Det var mange nordlendinger som så over 100 fuglearter dette året. Og de som ønsket å bli med på trekningen kunne sende inn skjema til oss i BirdLife Nordland. Vi har nå trekt 4 vinnere. Vinnerne vil også bli oppring. 

Vi gratulerer!

  • Bok: Fuglar og dyr rundt huset i skogen, Jan Rabben

Vinner: Ola Gluggvasshaug

  • Bok: Uten fugler blir ikke livet det samme, Martin Eggen

Vinner: Svein Bekkum

  • Bok: Fugler i Nordland, Birdlife Norge avdeling Nordland

Vinner: Siv Mathisen

Vinner: Helga Saksen Hammer

Skoleklasser med på utfordringen

Ekstra gøy var det at 1.-4. klassetrinn fra Kjærrigøy var med i utfordringen. Læring ute i friluft er veldig positivt. De får nærkontakt med naturen og samtidig en større forståelse av samspillet mellom natur og menneske. En kjempe takk til læreren som ønsket å lære barna så mye fugleglede, og et eksempel til etterfølgelse i 2025. For det er aller best å lære naturfag i naturen. 

Haukugle
Artskunnskap kan være nøkkelen til naturvern. Vi tar bedre vare på det vi kjenner til. Her ser vi ei haukugle. FOTO: Janne Helen Lorentzsen
Lappspove
En lappspove kom å satte seg i fjæra på Herøy på høsttrekket. Når man kjenner til de ulike artene i naturen, er det enda mer spennende å være ute. Visste du at i 2007 ble en lappspove verdenskjent da den foretok en reise fra Alaska til New Zealand uten stopp? Ganske unikt. FOTO: Janne Helen Lorentzsen
Toppand
Ett toppandpar koser seg på en vakker vårdag i 2024. FOTO: Janne Helen Lorentzsen