BirdLife Nordland
Nye rapporter om Lofotens fugleliv
BirdLife Norges lokallag i Lofoten ble etablert i 1982, og lokallaget har siden den gang fremskaffet enorme mengder data om fuglelivet. For oss har det vært viktig å sammenstille kunnskap, slik at informasjonen kan sikre en bedre ivaretakelse av naturen vår. Nå foreligger det nye rapporter om fuglelivet i hhv. Flakstad og Vestvågøy kommuner.
Av Martin Eggen
Publisert 08.12.2021
Fugler som indikatorer på Lofotens natur
Fugler er gode indikatorer for naturens tilstand, de har mange kulturelle- og opplevelsesverdier og de har verdi i seg selv (egenverdi). Ved å bevare habitater og økosystemer som er viktige for fugler, bevarer vi i tillegg et mye bredere spekter av naturmangfold på en effektiv måte. På grunn av dette, og fordi fugler er den artsgruppen som er best kartlagt i kommunene i Lofoten, vil hensynet til fuglelivet måtte stå sentralt i valg for arealdisponeringer fremover.
Rapporter over fuglelivet i Flakstad og Vestvågøy
I forbindelse med at flere kommuner i Lofoten nå lager kommundelplaner for naturmangfold, noe ikke minst BirdLife Norge, Lofoten lokallag har vært pådriver for, kan vi nå presentere to omfangsrike rapporter fra Lofoten.
På et generelt grunnlag må kunnskapen om fuglelivet sies å være god i deler av kommunene. For særlig Vestvågøy er det imidlertid betydelig kunnskapsmangel om en del myrområder og restareal i jordbrukslandskapet. Dette er områder som gjerne er under utbyggings- og nydyrkingspress, samtidig som det ofte er viktige leveområder for truede fuglearter.
Rapportene sammenfatter og systematiser kunnskap, og beskriver viktige funksjonsområder for fugler samt hotspotsområder (områder med mange rødliste- og ansvarsarter). Totalt er 32 områder i Flakstad beskrevet, mens 26 områder er beskrevet i Vestvågøy. Rapportene gir også forslag til tiltak kommunene bør igangsette for å hindre dårligere kår for naturmangfoldet.
Her finner du rapportene: