BirdLife Finnmark
Ringmerkerens hjørne presenterer tretåspett
I «ringmerkerens hjørne» presenterer vi både aktive ringmerkere i Finnmark samt de spennende og til dels eksotiske artene de vil vise oss. Denne gang presenterer vi en tretåspett som Nigel Goodgame ringmerket i Østerbotn sist høst.
Av Dag Gjerstad, Hildegunn og Thor-Arthur Didriksen
Publisert 23.01.2019
Tretåspetten (Picoides tridactylus) er en av våre spettefugler. Med en størrelse på ca. 23 cm og en vekt på rundt 60 gram er den litt mindre enn flaggspetten. Tretåspetten kjennes lett på sin svarte og hvite fjærdrakt, gjerne med en gul «buff» i nakken og trukket opp i hodet, noe som er sjeldent blant hakkespettene som ellers gjerne har rødt framfor gult i fjærdrakten.
Som navnet sier har den bare tre tær mot fire for de andre hakkespettartene, et fenomen som vi også finner blant måkene våre, der krykkja også har tre tær - den kalles derfor også tretåmåke! Dette er en tilpasning som helt sikkert har evolusjonære fortrinn.
I Finnmark treffer vi jevnlig på tre hakkespettarter; flaggspett, som stort sett er en invasjonsfugl fra områdene i finsk- og russisk Karelen. Flaggspetten kommer på høsten og blir borte utover vinteren. Deretter har vi dvergspetten som hekker fåtallig i hele fylket.
Og til slutt har vi tretåspetten, som ringmerker Nigel Goodgame var heldig å fange i mistnettet sitt sist høst. Tretåspetten er den vanligste av de tre hakkespettene i Finnmark, og hekker spredt i hele fylket vårt. Det virker som om den liker ren bjørkeskog like godt som blandingsskog ispedd furu, løvtrær og selje.
Reirhullet hakkes som oftest ut i et dødt bartre, og i mai-juni legges 3-6 glinsende hvite egg som ruges av begge kjønn i 11-12 døgn.
Tretåspetten har avtatt vesentlig i antall i Fennoskandia de siste 70-80 årene, mest på grunn av det moderne skogbrukets flatehogst og raske fjerning av stormfelte trær hvor den kan finne insekter.
I Europa har tretåspetten en spredt utbredelse og er veldig eksotisk og populær blant de fleste ornitologer i området. Den er også en gledesspreder; en lang og kald vintertur i Finnmarksskogen får et stort løft når spetten dukker opp og slipper deg helt innpå med sin tillitsfulle opptreden.
Du kan lese mer om tretåspetten på linken nedenfor.