BirdLife Finnmark
Finske steppehauker i Finnmark
Steppehauken har en særs østlig utbredelse, og har vært en sjelden gjest her hos oss. Men nå er det gjennom satellittmerkede finske steppehauker dokumentert at denne spennende rovfuglen ved flere anledninger har besøkt indre Finnmark. Derfor gjelder det å holde øynene åpne for alle lokale og tilreisende ornitologer – steppehauken er ikke hverdagskost hos oss!
Av Dag Gjerstad, Hildegunn Didriksen og Thor-Arthur Didriksen
Publisert 11.09.2018
Steppehauken (Circus macrourus) har, med sin østlige utbredelse, vært en sjelden gjest her i Norden. Den hekker normalt på store gressletter eller i kratt i Sørøst-Europa. Steppehauken har en lengde på 40-50 cm, vingespennet er på 97-118 cm, og den har en vekt på 315-445 gram, hvor hunnen er størst.
De siste årene har steppehauken blitt mer og mer vanlig på våre breddegrader, noe som har vært spesielt merkbart i Finland og Sverige. Men også her til lands sees den nå oftere og oftere. Muligens har den også hekket i Sør-Norge dette året.
Men nå viser det seg at satellittmerkede finske steppehauker ved flere anledninger har besøkt Finnmark. Det Finske Naturhistoriske Centralmuseet har nylig publisert data som viser at steppehauken ved flere anledninger besøker indre deler av fylket vårt.
Som linken nedenfor viser foreligger det data på en steppehauk som kom til Øvre Anarjohka ved middagstid den 1. august. Den var online i dette området i store deler av august før den igjen returnerte til finsk side av grensen.