Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

Vi trenger gleden fuglene gir oss

Fugler har sterk karisma og tiltrekningskraft. De beriker våre liv og gir oss uforglemmelige inntrykk. Livet er helt enkelt bedre med fugler. Fugler er tilgjengelige for oss overalt, og på alle nivåer. Hvis du kobler deg på naturen og trer inn i fuglenes verden på deres premisser, så vil du kunne oppleve mer fugler enn du ante at fantes.

Av Kjetil Solbakken

Publisert 01.10.2024

Fuglene er der allerede, nær deg. Det gjelder å være ute og skjerpe sansene. Ta med en kikkert hvis du har, ta ut ørepluggene, vær stille og gå rolig frem. Da vil du oppleve fuglene og føle magien det gir. Mange trenger hund for å komme seg ut på tur, men med fugler i naturen trenger du ikke det. Fra det tidspunktet du får fugler inn i livet og i hjertet blir alt mer spennende.

Når man først har fått fokus på fugler, da kommer drømmen. Drømmen om å se noe man har hørt om eller sett bilde av som man ikke har sett selv, eller drømmen om at noe man har opplevd før skal skje igjen. Drømmen om en stjertmeis, en tiurleik, en ugle, en rosenmåke eller en spennende fugl man ikke aner hva er. Eller å finne en bestemt art i eget område. Noen drømmer er lettere å oppnå enn andre, men det meste er mulig for den som er ute og tar tiden til hjelp. Poenget er heller ikke egentlig å nå drømmen. Magien og de uventede tingene du opplever på veien til drømmene er det som gir gleden.

Mange interesser er slik at man blir ferdige med dem etter en stund. Man har funnet ut av alt, lært alt og oppnådd alt. Slik er det ikke med fugler og natur. Variasjonen av arter, fjærdrakter, oppførsel, levesett og tilpasninger til naturen er nesten uendelig, så magien og nye opplevelser tar aldri slutt. Jeg kjenner mange med fugler i hjertet, men ingen som har rundet spillet.

BirdLife er en organisasjon bygd på fugleglede. Utgangspunktet for BirdLife International er organisasjoner som har oppstått uavhengig av hverandre over hele verden. Basert på det samme: Nemlig fugleglede og en forståelse for naturvern med utgangspunkt i fuglenes verden. BirdLife eksisterer for å gi en stemme til naturen så fugler og alt liv kan blomstre. Det er fuglene som har skapt organisasjonen med sin magi.

Men utgangspunktet er folk som har fugler i hjertet. For fuglene trenger også deg. De trenger at du kjenner til dem og vet at de er mange forskjellige arter, at de har det bra hvis de får være i fred og at mange av dem har problemer på grunn av ting vi gjør. Fuglene trenger at du og vi bryr oss og prøver å gjøre noe med det.

Høsten er en fin tid å besøke fuglenes verden. Etter en hekkesesong er det mange flere fugler i naturen, og mange er på trekk mot steder med mat og varmere klima. Fuglene er forresten i bevegelse hele tiden, og uansett årstid så er det noen som forflytter seg lange avstander i en eller annen retning. Jeg anbefaler å oppleve fugler sammen med andre. Det er sosialt, man får delt sin interesse og får fine opplevelser sammen. For dem som vet mye er det fint å ha noen å dele det med, og for de mange som så vidt har kikket inn i fuglenes verden er det flott å være med andre. Å dra på tur med noen som vet mer er fuglekurs i praksis. BirdLife Norge har mange lokale turer og arrangement i høst som jeg anbefaler deg å delta på.

Det er artig med fugler! Gå ut og lås opp magien. Ikke gå glipp av det. For du trenger de opplevelsene som fuglene gir deg. Fugler er livsglede på grønn resept!

Denne teksten er også publisert som lederartikkel i Vår Fuglefauna nr. 3-2024. Meld deg inn i BirdLife Norge her.

På tur
Ta med en kikkert hvis du har, ta ut ørepluggene, vær stille og gå rolig frem. Da vil du oppleve fuglene og føle magien det gir, skriver BirdLife Norges generalsekretær Kjetil Solbakken. FOTO: Martine Horn Gjernes
havsvalemerking
Sleng deg med på alle turene BirdLife Norge arrangerer! Hva er vel mer magisk for barn og unge enn å oppleve havsvale, denne dompapstore sjøfuglen, som i nattens mulm og mørke kommer inn til kysten om høsten for å hekke? FOTO: Morten Kongsgaard