Organisasjonen:
Bli med på Hagefugltellingen 2014!
Førstkommende helg, 25. - 26. januar, er det Hagefugltelling i hele Norden. For å få med folk som er opptatt den aktuelle helgen samt skoler og barnehager, er det mulig å telle en gang i tidsrommet 18. januar til 2. februar. Klarer vi å få med 10 000 fôringsplasser i år?
Av Morten Ree
Publisert 17.01.2014
Hagefugltellingen arrangeres i år for sjuende gang. I fjor hadde vi deltakelse fra over 7 000 fôringsplasser og det ble registrert 390 000 fugler. Det betyr at antall personer som var involvert i tellingen var et sted mellom 15 000 og 20 000. Med Hagefugltellingen ønsker NOF å øke interessen for fugler blant nordmenn. Med stadig flere deltakere får vi også et datagrunnlag som gjør det enklere å se mønster i vinterartenes bestandsutvikling.
Denne vinteren har vært mild og snøfattig over store deler av landet. Dette har ført til at mange av fuglene søker næring i skog og mark, og mange har hatt lite besøk ved fuglebrettet. Samtidig vil en slik vinter også gi muligheter for flere overvintrende rødstruper, svarttrost, gjerdesmett og munk. Kanskje får vi en økning av disse artene under årets telling. På Østlandet har man på den annen side hatt en kald og snørik januar, og tellingen vil der bli gjennomført under skikkelig vinterlige forhold. Vil vi se kontraster mellom landsdelene i fugleartenes forekomst?
Helt siden tellingen startet i 2008 har grønnfinken hatt tilbakegang i forekomst. Denne jevne nedgangen skyldes trolig sykdom hos arten gjennom de siste årene. Det blir spennende å se om nedgangen fortsetter også under årets telling.
I alle sju årene med hagefugltelling så har kjøttmeis, blåmeis og skjære vært de tre på toppen – i nevnte rekkefølge. Bak disse er det mer variasjon, og «invasjonsarter» som grønnsisik og gråsisik er spennende å følge. I samme kategori kommer også dompap som er en fugl alle setter pris på å få besøk av.
Mating av fugler har lange tradisjoner i Norge, og interessen øker for hvert år. I dag regner man med at ca. 400 000 nordmenn er involvert i fuglefôring, og disse kjøper ca. 15 000 tonn med «villfuglmat» årlig. I tillegg er det mange som lager sitt eget fuglefôr, så her snakker vi om store mengder mat. Dette bidrar helt sikkert til at mange fugler klarer seg godt gjennom vinteren og færre møter sultedøden.
Hagefugltellingen foregår ved at du noterer alle fuglearter du ser, og hvor mange av hver art i løpet av helgen 25.-26. januar. Fortrinnsvis på din fôringsplass, i din hage eller ved ditt hus eller hytte. Du kan telle en eller begge dager. Du skal notere det høyeste antall du ser på en gang av hver fugleart, og registrere dette her. Er du forhindret fra å delta akkurat på tellehelgen, så kan du telle en gang i perioden 18. januar til 2. februar.
Gjør dette til en familiebegivenhet og få gjerne naboer og kjente til å delta. Få med flest mulig så blir dere med å sette ny rekord i både deltakere og antall fugler.
Har dere problemer med å legge inn data kan dere få hjelp ved å sende en e-post til fuglevennen@birdlife.no. Eller be om hjelp hos noen datakyndige familiemedlemmer.