Hopp til hovedinnhold

BirdLife Oslo & Akershus

Melding om oppstart av verneplan - utvidelse av Østensjøvannet naturreservat, Oslo

Verneplanen for Østensjøvannet naturreservat ble innført i 1992. I tillegg vedtok byrådet i 2023 en revidert forvaltningsplan for Østensjøområdet miljøpark, der den opprinnelige planen var fra 2007. Historien viser at det er et økende press i og rundt reservatet, blant annet gjennom flere forslag til utbygging i randsonen.

Av Håkan Billing, leder i BirdLife Oslo og Akershus

Publisert 31.08.2024

Dette krever stor innsats i forhold til å bevare naturverdiene i miljøparken. Et forslag om supplerende vern, som i denne omgangen er begrenset til kommunale eiendommer, er derfor svært velkomment.

BirdLife OA støtter innspillene fra Østensjøvannets Venner (30.08.2024), som oppsummerende ønsker flere delområder vernet. Det er viktig å synliggjøre det totale behovet og potensialet i miljøparken. Et innspill kan være at planen bør dekke hele arealet i miljøparken med begrunnelse for hva som er utelatt i denne omgangen og en plan for hva som kan gjøres videre fremover. Prinsippene for vern av øvrige skogsareal er ikke veldig forskjellig fra de som er foreslått; de ligger enten i umiddelbar nærhet eller innenfor nedslagsfeltet mot Østensjøvannet som våtmark.

Saken samt vårt høringssvar leses fra lenkene under.

Se sakens dokumenter under Høringer hos BirdLife OA

Toppdykker
Toppdykker er Oslos kommunefugl, og en karakterart for Østensjøvannet. FOTO: Ivar Ruud Eide
Stokkand
Stokkand vil også få bedre levebetingelser med utvidet vern. FOTO: Håkan Billing
Tallbergåsen ved Østensjøvannet
Nå kan også Tallbergåsen ved Østensjøvannet bli innlemmet i naturreservatet. FOTO: Håkan Billing
Kart over Østensjøvannet
Kart over Østensjøvannet naturreservat samt de foreslåtte arealene som skal utredes videre med hensyn på utvidet vern. FOTO: Statsforvalteren/Kartverket