Hopp til hovedinnhold

Organisasjonen:

God jul og godt nytt år fra BirdLife Norge

BirdLife Norge vokser stadig - vi blir flere medlemmer, lokallag og Falkeklubber. Dette er svært viktig i en tid der naturtap og en feilslått arealforvaltning og naturpolitikk gjør seg gjeldende. Ditt engasjement er avgjørende for at vi skal lykkes med å ta vare på norsk natur i årene som kommer.

Av BirdLife Norge

Publisert 20.12.2024

Vi avslutter snart et år der naturtap i Norge var på dagsorden fra første uka av januar. «Oppsynsmannen» Bård Tufte Johansen skapte enormt engasjement med sin tv-serie om naturinngrep her til lands. NRKs oppslag «Norge i rødt, hvitt og grått» fortalte samtidig om 44 000 naturinngrep bare på de siste fem årene. Ødeleggelse av leveområder er trussel nummer én mot naturen på global basis. Stadig flere nordmenn fikk i løpet av året øynene opp for hva som skjer med norsk natur, og hvilke mangelfulle mekanismer som styrer arealpolitikken vår.  Det gir håp om bedre arealforvaltning i årene som kommer, og BirdLife Norge er din organisasjon som jobber for å bedre situasjonen. Med politisk vilje kan natur og fugleliv bli bedre ivaretatt i framtida.

Heldigvis så nytter det å jobbe for å ta vare på norsk natur. I løpet av året har BirdLife Norge vært medvirkende til en rekke lyspunkter på naturvernfronten. Vi nevner noen:

• Sammen med andre organisasjoner fikk vi stoppet gruvedrift på havbunnen.

• Kutt på 444 millioner kroner i frivillig skogvern ble reversert i statsbudsjettet.

• Det er satt av ekstra midler i statsbudsjettet til naturrestaurering i Oslofjorden og myrrestaurering.

Bygging av krykkjehotell i Lofoten, etter initiativ fra BirdLife Norge.

• Jobben med å redde vipa ved å sette ut vipebur som beskytter reirene har fått vind i seilene.

• Lokalt naturvernarbeid nytter. Som eksempel trekker vi fram vår avdeling i Oslo og Akershus sin mangeårige kamp for å ta vare på Solbukta i Frogn og kystfuglene der.

• BirdLife Norge har blitt landeier! Vi har arvet Lauvholmen i Fitjar i Vestland, samt kjøpt opp våtmarskområdet Slorene i Akershus.

Dette er bare utvalgte eksempler hvor BirdLife Norge har utgjort en forskjell i 2024. Vi har imidlertid ambisiøse planer om å bli endra bedre rustet til å utføre den livsviktige jobben med å ta vare på norsk natur. Neste år skal vi vedta en ny strategiplan. I de kommende årene ønsker vi å løfte BirdLife Norge opp på et nytt nivå. Ikke minst må det viktige arbeidet lokalt og regionalt styrkes. Vi må bli flere medlemmer og flere ansatte. Jobben må gjøres.

Vi blir stadig flere – nylig passerte vi 14 000 medlemmer! Vi opplever et stigende engasjement i egen organisasjon, og ser med glede på opprettelse av nye lokallag. Ikke minst er det økt oppmerksomhet rundt å opprette Falkeklubber – som er for barn og unge.

BirdLife Norge ønsker å rette en stor takk til alle som tar i et tak for organisasjonen. Enten du har et formelt verv, er en erfaren feltornitolog som kartlegger fuglelivet eller møter opp som medhjelper på arrangementer. Uten dere hadde vi ikke hatt noen organisasjon.

De hyggelige naturopplevelsene står i sentrum for alle fugleinteresserte. Snart er det klart for Hagefugltellingen, som er en klassiker blant norske fuglevenner. Kanskje du involverer barna, naboen, skolen eller barnehagen i tellinga? Vi må få med flere som oppdager at fugler er fantastiske! Hagefugltellingen er den beste arenaen for å dele din fugleglede med andre.

Støtt vårt arbeid økonomisk

Meld deg inn i BirdLife Norge her

Med ønske om en god jul og et godt nytt år!

Vennlig hilsen BirdLife Norge

Dompap hann
Hagefugltellingen er i slutten av januar! På årets telling ble det rekordforekomst av dompap. Hvordan blir det i januar 2025? Ta med barna på tellinga, og engasjér gjerne nabolaget, en skoleklasse eller barnehage. FOTO: Jan Erik Røer
Konglebit hunnfarget
I romjula må du ta deg en tur i marka. Det er konglebit i farta! Denne tause og tillitsfulle taigafuglen har beveget seg sørover i Norge på førjulsvinteren for å forsyne seg av rognebær. Kanskje får mange sitt første møte med arten nå i vinter. FOTO: Jan Erik Røer