Hopp til hovedinnhold

BirdLife Aust-Agder

Vellykka tur til Tromlingene 14. august!

Søndag 14.08.2022 var det igjen klart for høstturen til Tromlingene. En god gjeng på 20 turdeltagere var samlet i Skarestrand rett før klokka 10, og var spent på hva Tromlingene kunne varte opp med av fugleopplevelser!

Av Arne Heggland

Publisert 04.09.2022

«Høsttur» må nesten settes i anførselstegn, for det minnet egentlig mer om sommer denne augustdagen. Varmt vær og god solsteik, og det var mange feriegjester som koste seg med litt «indian summer» på vakre Tromøya. Helge ankom med båt, og kunne melde om noen terner og en god flokk vadere rundt nordenden av øya. Tidevannstabellen tilsa gode forhold for vadefugl  - dvs lavvann - litt etter 12, så her var det bare å fylle båtene og komme seg ut!

Vel over på Tromlingene ble det en kort orientering om stedet og hva vi kunne forvente oss av fugl. Så ruslet vi sørover mot «båndet». Båndet er navnet på den smale landtunga som forbinder søndre og nordre Tromlingene. Vi brukte mye tid i gruntvannsområdene på innsiden, mot Tromlingsundet. Der var det forholdsvis mange vadere, med sandlo som den dominerende arten. Totalt ca 80 sandloer ble talt opp. Det var også en noen myrsniper her og der. Flere gluttsniper og 8 rødstilker spankulerte rundt i det grunne vannet på lange styltebein. Det var likevel en nydelig voksen tundralo som ble ivrigst beglodd. I den grunne bukta utenfor mudderbankene var også et stort silandkull i gang med frokosten. Ungene var ennå ganske små, så dette var et ordentligt seint kull.

Vi beveget oss til utsiden, slik at vi fikk sett over på Vabukta med den spennende tangstranda på sørsiden av «båndet». Her måtte vi konstatere at det dessverre var nesten tomt for vadere…. Vi hadde håpet på steinvender her, men arten glimret med sitt fravært i dag. Et gravandkull var ivrig opptatt med fødesøk på grunna utenfor tangstranda. Noen linerler spankulerte rundt i tangvollene, og et par trekkende gulerler passerte over oss.

Turen fortsatte sørover. Det var lite nytt å se i den sørlige delen av gruntvannsområdet mot Tromlingesundet, men alle deltagerne fikk igjen se tundraloen. Det var nå tid for en rast, og vi gikk opp til det høyeste punktet av øya. Her ble det en herlig pause med kaffe og niste og utsikt utover havet i sommervarmen. Noen spover trakk over, og en spurvehauk ble sett et par ganger. Plutselig det ble meldt om rovfugl i retning Bottstangen og Alveberget. Den ble raskt bestemt til havørn, men avstanden var lang, og det ble ingen «krem-observasjon» denne gangen. Havsule og noen storskarv ble observert utover sjøen. Vi svingte innom den lille avsnørte brakkvannslaguna på søndre Tromlingen, og så både gluttsnipe og rødstilk her. Flere småfugl fristet tilværelsen i krattene, og vi fikk bl.a. blåmeis, kjøttmeis og tornsanger på artslista. Terrenget på denne delen av øya var mer lettgått enn tidligere år takket være at det var utført skjøtsel med rydding av store mengder furu og einer.

Da vi passerte over «båndet» på vei tilbake traff vi Egil, som hadde sittet her mens resten av gjengen tok for seg den sørlige delen. Han hadde observert både vandrefalk, dvergfalk og myrhauk – så der ble vi andre litt misunnelige gitt! Vi fikk i alle fall med oss strandsnipe og en enslig vipe her. Helt på tampen ble det ytterligere et par fine fugleopplevelser. En ung lappedykker lå ute i «hovedbukta» i nord, og vakte litt diskusjon. Få av turdeltagerne hadde erfaring med dykkere i august, så både horndykker og gråstrupedykker ble foreslått. Etter hvert ble det klart at dette var en horndykker. Som et fint punktum på turen seilte en ung havørn over oss; sikkert den samme fuglen som ble sett på lang avstand tidligere på dagen.

Stabilt og varmt vær sørget nok for at det var litt mindre nedfall av trekkfugl enn vi kunne ønsket oss. Men for en fin dag det ble! Artslista stoppet på 37 arter.

Takk til Leif, Alice og Helge som stilte velvillig opp med båter!

 

Fuglekikking på Tromlingene
Forventningsfull gjeng på starten av turen FOTO: Arne Heggland
Rast i sola
Kaffepause sør på Tromlingene FOTO: Arne Heggland
Båndet
Utsikt sørover med "båndet" og gruntvannsområdene på innsiden (til høyre) FOTO: Arne Heggland
Skjøtsel
Gjenåpnet landskap sør på Tromlingene. De brune haugene er hogstavfallet etter ryddingen. FOTO: Arne Heggland