Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap

Siste nytt

Fuglekonge 01.08.2024

Kongen og rødtopp

Mens fuglekonge, også kjent som både gran- og furulus, finnes i barskog over store deler av landet, er rødtoppfuglekongen en fugleart som enda ikke regnes som en etablert hekkefugl i Norge. Hekking av rødtoppfuglekonge er bare konstatert med sikkerhet ved ett tilfelle hos oss.

Les hele saken
Indianerbekkasin 29.06.2024

Indianerbekkasin i Pasvik – ny art for Norge

Pasvik har en rik ornitologisk historie som strekker seg helt tilbake til begynnelsen av forrige århundre da H. Tho. L. Schaanning tilbragte flere år i dalen. Over hundre år senere har denne unike delen av norsk natur fremdeles en nærmest magisk tiltrekningskraft på fuglekikkere fra både inn- og utland. Under midnattssola slo denne magien til igjen da Norges første indianerbekkasin (Gallinago delicata) ble funnet ved Svanhovd 17. juni.

Les hele saken
Storskarv 07.06.2024

To underarter av storskarv er vanlige i Randsfjorden

Etter at underarten mellomskarv etablerte seg langs kysten av Sør-Norge rundt årtusenskiftet, har storskarv blitt et vanlig syn i innlandsvassdrag i Sørøst-Norge. Men hvilke underarter av storskarv er det som finnes her? En ny undersøkelse har nå testet metoder for å skille de to underartene, og rapporterer frekvensen av disse blant garndrepte fugler fra Randsfjorden.

Les hele saken
Kongeterne eller høvdingterne 30.05.2024

Kongelig besøk på Jæren, eller var det en høvding?

Etter en hektisk uke på jobbreise bestemte min samboer Renate Berg og jeg oss for å ta en ettermiddagstur til Jæren fredag 24. mai for å se etter fugl. Vi startet på Revtangen, så ville vi innom Orreosen i Klepp kommune. Vi parkerte der like over klokken 17 og startet den forholdsvis korte spaserturen mot vannet.

Les hele saken
Lammegribb 15.05.2024

Lammegribb på norgesbesøk

En gribb er ikke hverdagskost å treffe på for en naturinteressert nordmann. Like fullt har en lammegribb turnert Norge i snart to år nå. Med et vingespenn på opptil 2,75 meter er den større enn en havørn og ruver godt i terrenget når den kommer seilende, noe en god del ornitologer nå har vært så heldige å få oppleve på norsk jord.

Les hele saken
Verdens trekkfugldag 2024 11.05.2024

Verdens trekkfugldag 2024: Beskytt insektene, beskytt fuglene!

For første gang i historien er temaet under Verdens trekkfugldag nødvendigheten av å beskytte insektene, og hvor avhengig fuglene våre er av dem. I en tid med synkende bestander av insekter, er det all grunn til å rette søkelys på hva dette betyr for fuglene våre.

Les hele saken

Nyhetsarkiv