Hopp til hovedinnhold

BirdLife Oppland

Referat styremøte på Dokkadeltaet Våtmarksenteret 27. august 2024

Referat styremøte

Publisert 11.09.2024

Referat fra styremøte i BirdLife Norge avd. Oppland på Dokkadeltaet Våtmarkssenter 27. august 2024

Til stede: Jon Opheim, Julia Helgesen, Tina Maria Brenden, Rolf Jørn Karlsen, Ragnar Ødegård, Geir Høitomt og Bjørn Harald Larsen

Forfall: Anne Gri Stenbråten

 

64/24 Godkjenning av referat fra styremøte 18. juni

Vedtak: Referatet ble godkjent

 

65/24 Saker oversendt lokallag

  • Vågå kommune. Søknad om snøskuterkjøring for oppkjøring av hundekjøringsløype. To rovfugllokaliteter blir direkte berørt (jaktfalk og kongeørn). Høringsfrist 2. september. Egen uttalelse fra BirdLife Oppland. Oversendt Sel og Ottadalen lokallag. Per Bådshaug vil kontakte det lokale naturvernlaget for samordning av høringssvar fra de to lokallagene. De vi støtte vår uttalelse.

  • Søndre Land kommune. Høring reguleringsarbeid Hov Sentrum Syd. Oversendt Gjøvik, Land og Toten lokallag.

  • Østre Toten kommune. Forslag til reguleringsplan for Mjøsvegen 1139, Goman Kjelstad Bakeri. Oversendt Gjøvik, Land og Toten lokallag.

  • Østre Toten kommune. Varsel om oppstart av reguleringsarbeid av Viker Gård, Østre Toten. Oversendt Gjøvik, Land og Toten lokallag.

  • Gausdal kommune. Kommunedelplan for Skei 2025-2037. Høringsfrist 19. september. Oversendt Sør-Gudbrandsdal lokallag.

  • Vang kommune. Detaljregulering Tyinkrysset Sentrum Vest. Høringsfrist 2. september. Oversendt Valdres lokallag. Blir avgitt felles høringssvar fra lokallaget og BirdLife Oppland.

  • Detaljregulering Børrelia III, Vang kommune. Klageadgang med frist 2. september. Oversendt Valdres lokallag.

  • Forespørsel fra Øystre Slidre kommune, via Statsforvalter, til lokallaget i Valdres om representasjon i arbeidsgruppe vedrørende ”Supplerende vern i Jotunheimen”. Lokallaget har bekreftet at de stiller med en representant i arbeidsgruppa.

 

66/24 Høringer

  1. Vågå kommune. Forslag til endringer av kommunal forskrift om bruk av motorisert ferdsel i vassdrag og start og landing med luftfartøy. Geir la fram forslag til høringssvar i møtet, som ble godkjent med noen små endringer. 

  2. Brev sendt til NVE om fastsatt utredningsprogram for ny 420 kV kraftledning Lillehammer-Gran.  Sør-Gudbrandsdal Skogeierlag, Naturvernforbundet Innlandet, NJFF og BirdLife Norge avdeling Oppland har signert. Innholdet er i samsvar med vår tidligere høringsuttalelse om saken. Fellesbrevet sendt dere til info 14. juni. Kronikk i Gudbrandsdølen og støtte på lederplass.

  3. Høring fra Statsforvalteren i Innlandet: Forslag til endring av forskrift om verneskog. Geir utformet høringssvar som er oversendt Statsforvalter.

  4. Ringebu kommune. Varsel om oppstart av planarbeid – forslag til planprogram for kommunedelplan for Kvitfjell. Høringsfrist 15. november. Kongeørnlokalitet er direkte berørt. Avklart med Morten Aas at FNF tar ansvaret for å lage et utkast til høringssvar og legger opp til en felles uttalelse med Naturvernforbundet Innlandet. 

  5. Omgjøring av Trettenstryka fuglefredningsområde – høring av forskrift om vern av Trettenstryka biotopvernområde. Jon behandler saken. Høringssvar avgitt 26.7.

 

67/24 Oppfølging av mulig brudd på hensynssone på vandrefalklokalitet i Gudbrandsdal.

Rapport sendt PEFC Norge om alvorlig brudd på kravpunkt 24: Hensyn til rovfugler og ugler i Norsk PEFC Skogsstandard.

Vedtak: Tas til orientering.

 

68/24 Status for prosjekter

  • Sandsvaleprosjektet. Jon orienterte: Resultater hentet fra Artsobservasjoner viser registreringer på 44 lokaliteter i 13 kommuner. Til sammen har det på disse lokalitetene blitt registrert ca. 1500 reirhull, men det er mulig det fortsatt at medlemmer sitter på registreringer som ikke er lagt inn i Artsobs. Dette er nærmere en halvering siden kartleggingen i 2004. Jon har laget detaljert oversikt over undersøkte lokaliteter som ble lagt fram i møtet. 

  • Hekkeflåteprosjektet, Dokkadeltaet. Anne Gri hadde forfall til møtet. Hekkeflåten er satt i produksjon og vil bli satt ut til våren. 

  • Bakkehekkende fugler/vipeprosjektet. Anne Gri hadde forfall til møtet. Prosjektet spres nå til andre lokallag, bla. vil Gjøvik, Land og Toten lokallag starte opp våren 2025.

 

69/24 Status for planlegging av 50-års jubileum i oktober 2024

Bla. behov for storstilt mobilisering for større deltakelse både fra styremedlemmer i lokallag og enkeltmedlemmer. 

Vedtak: Vi sender ny henvendelse til lokallagene med oppfordring om påmelding. Tidsrammen for møtet endres noe, programmet starter 10.30 i stedet for 11.00 (ankomst 10.00-10.30). Åpner med et kulturelt innslag.

 

70/24 Plan for fellesmøte med lokallagene 9. november

På styremøte 18. juni sak 58/24, gjorde vi følgende vedtak:

Fellesmøte avholdes på Dokkadeltaet Våtmarkssenter lørdag 9. november kl. 11.00 – 15.00. Hovedsaker så langt: 

  • Sandsvaleprosjektet.

  • Vipeprosjektet.

  • Gjennomgang i bruk av ”Artsobservasjoner”. Bla. legger mange inn bare artsobservasjonen uten å oppgi antall, og annen viktig informasjon.

  • Endelig dagsorden/kjøreplan avklares på neste styremøte.

Vedtak: Dagsorden for møtet opprettholdes, men tidspunkt endres til 12.00-16.00. Leder har ambisjon om å møte på ett styremøte i alle lokallagene i løpet av høsten og vinteren.

 

71/24 Aktivitetstilskudd fra BirdLife Norge

Søknadsfrist 1. september. Forslag legges fram i møtet.

Vedtak: Vi søker om tilskudd til videreføring av sandsvaleprosjektet, med overvåking og restaurering av hekkeplasser. (Søknad ble sendt BirdLife Norge 29. august.)

 

71/24 Møteplan 2. halvår

  • Styremøter: 27. august (dato for øvrige styremøter avklares i møtet)

  • Fellesmøte med lokallagene 9. november

  • Tidspunkt og sted for årsmøte 2025

Vedtak: Nytt styremøte på Dokkadeltaet Våtmarkssenter tirsdag 22. oktober kl. 17.30.

 

72/24 Status arbeidet med Hujon

Julia orienterte om samarbeidet med redaktør.

Vedtak: Det er ønskelig med en artikkel fra jubileet i jubileumsnummeret som blir det siste i 2024. Styret ønsker en utgivelsesplan for Hujon framover.

 

73/24 Status økonomi

Julia la fram status for økonomien i foreninga. Sparekonto: kr. 610.000. Brukskonto: kr. 111.000. Alle tilskudd har kommet inn, ingen forfall (Hujon nr. 1 og 2 i 2024 betalt). Av større utgifter i år gjenstår leie/mat på Honne ifbm. jubileet samt jubileumsnummeret av Hujon. 

 

74/24 Eventuelt

Rolf Jørn orienterte styret om at han ville fremme forslag til endringer av BirdLife Norge sine vedtekter. Forslagsfrist 15. januar.

Jon orienterte om at høstens tranetelling gjennomføres helga 14-15. september.

Jon orienterte om at han har fått flere henvendelser fra bla Øyer almenning og Glommen Mjøsen Skog om samarbeid og sikring av tiurleiker og reirlokaliteter for hønsehauk. Flott at skogbruket nå har forstått alvoret og ønsker samarbeid.

 

Eina, 30. august 2024

 

Bjørn Harald Larsen

Ref.

 

 

 

Fjellrype
Fjellrype fra Valdresflya FOTO: Foto Ragnar Ødegård