Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Vellykket BirdLife Nordland- treff i nydelig vær

Helgen 31. mai til 2. juni ble årets BirdLife Nordland- treff arrangert i Rana, med base på den flotte og nyoppussete Bakkabrygga. Vi hadde ei trivelig helg i sommerlig vær med fine fugleopplevelser og ett særdeles godt oppmøte.

Av Janne Helen Lorentzsen

Publisert 09.06.2024

Fredag ettermiddag møttes vi på Bakkabrygga, der lokallaget i Rana har pusset opp den gamle brygga imponerende bra. I Bakkabrygga kan man se utover Engasjyen naturreservat. Engasjyen er ett naturreservat som er vernet for å bevare ett viktig våtmarksområde med et rikt fugleliv. Reservatet består av grunne fjæreområder med lave sanddyner som ofte er fulle av rastende fugler. Vi startet med litt fuglekikking ved reservatet, før vi fylte bilene og kjørte sakte med mange fuglestopp oppover Ranfjorden helt til vi kom til Snyfjellåga. Her var alle invitert på kveldsmat der vi fikk servert en nydelig og smakfull minestronesuppe hos BirdLife-medlemmene Annette og Øyvind. Været var så nydelig at vi kunne sitte ute og spise. Vi takker for gjestfriheten og en utrolig koselig kveld.

Lørdag morgen klokken halv 7 møttes hele 14 morgenfugler for en lyttetur i Klokkerhagen. Vi hørte blant annet munk og hagesanger, og så også svartspettunger høyt opp i ett ospehull. Etterpå var det tid for en liten pause før turen gikk videre innover til Bjynnvassdalen og Langvatnet. På turen dit ble det observert  taksvaler, låvesvaler og sandsvaler, men også tårnseiler. Syv traner og rundt 60 ringduer ble også observert. I Bjynnvassdalen håpet vi på å se lavskrike, men den gang ei. Vi så derimot nøtteskrike ved en foring. Ved Langvatnet så vi horndykker og lom. Deretter gikk turen til Glomådeltaet landskapsvernområde i Langvassgrenda. Glomådeltaet landskapsvernområde er et viktig våtmarksområde med naturlig tilhørende vegetasjon og dyreliv, spesielt det rike fuglelivet, de botanisk verdifulle myr- og sumpområdene, samt det spesielle deltalandskapet. Vi så generelt lite fugl på deltaet, men vi var heldig å se gulerle i området. 

Da vi kom tilbake til Engasjyen og Bakkabrygga hadde Marte Jystad som er organisasjonskonsulent i BirdLife Norge foredrag om organisasjonsbygging og hvilke ressurser som finnes i BirdLife. Hun la også opp til fine diskusjoner og samtaler. 

Hele 27 stykker møtte opp på årsmøtet og etterfølgende middag på 3Amici. Vi snakket om at vi hadde passert hele 1000 medlemmer i Nordland, dette er jammen bra, vi har også fått to nye lokallag, både i Ofoten og Sør- Helgeland. BirdLife gjengen vokser og det er utrolig givende. 

Søndag gikk turen til Stormyrbassenget. Stormyrbassenget er en kunstig innsjø i elva Røssåga. Det ligger i Hemnes kommune i Nordland, like nord for Bleikvasslia. På veien dit ble det stopp ved Korgen for å se etter vintererle, men uten hell. På tilbaketuren derimot var vi heldige å få se den vakre vintererlen. Ellers fikk vi se blant annet stjertand, skjeand og en brushane.  

Vi takker lokallaget i Rana for en veldig trivelig helg.

Fredag
Fredag koste vi oss med nydelig minestronesuppe mens praten om fugler gikk. FOTO: Janne Helen Lorentzsen
Årsmøtemiddag
Uten mat duger heltene ikke! Middag etter årsmøtet på 3Amici. FOTO: Thomas Johansen
Vintererle
En vintererle sittende ved fossen! Vintererle er en fåtallig hekkefugl i Nordland, og først og fremst knyttet til de sørlige delene av fylket. FOTO: Eivind Smørvik
Fredag
En gjeng med fuglekikkere fra fredagens tur.
Årsmøtehelg
Det ble mange fine fugleturer i nydelig vær. FOTO: Marte Jystad
Fugletur
Det kikes etter fugler. Helgen ble en stor suksess med mange observasjoner og nye bekjentskap. FOTO: Marte Jystad