Hopp til hovedinnhold

BirdLife Nordland

Nordland i 100: 100 fuglearter i Nordland i 2024

Hvor mange fuglearter kjenner du til, og vil du lære deg flere? Delta i BirdLife Nordland sin utfordring for 2024: Prøv å observere 100 fugler i Nordland i løpet av ett år! Målet er ikke å konkurrere med andre, men å bli kjent med fuglekikking og alle spennende fuglearter i fylket vårt.

Av Janne Helen Lorentzsen og Martin Eggen

Publisert 07.12.2023

I Norge hekker det årlig rundt 235 ulike fuglearter innenfor fastlands- Norge. Sammenlagt er det observert 528 ulike fuglearter i Norge inkl. Svalbard, per 31.12.2022.  I Nordland var det per utgangen av 2021 hele 389 arter på listen over fuglearter i vårt fylke. Av disse er 200 med sikkerhet påvist hekkende.

Kikk på fugler i nærmiljøet!

Basert på dette er 100 fuglearter i løpet av ett kalenderår innenfor rimelighetens grenser, og kanskje behøver du ikke å dra særlig langt for å observere flesteparten av fuglene heller. Veldig mange arter finnes i nærheten: i hagen din, i nærskogen, på myra, på søndagsturen eller på vei til og fra skole, jobb eller butikken. En god kikkert er nødvendig dersom du skal kikke på fugler, og med en kikkert blir opplevelsene finere og bedre. Det er også bare å ha sansene med seg, se, lytte og være til stede i omgivelsene. Å observere en fugl innebærer at du enten ser eller hører fuglen. 

Vi håper du vil ta utfordringen, og slik være med er å øke interessen for fugler og kjærlighet til naturen. Å delta er en utmerket måte for å bli bedre kjent med og identifisere ulike fuglearter!

Hjelp i Facebook-gruppe

Skriv ut vedlagte skjema (nederst i nettsak) og kryss av fuglene etterhvert som du ser dem, og du er i gang! Du kan også føre opp flere fugler enn de som er på skjema om fuglearten du har sett ikke er oppført der. 1. nyttårsdag kan du begynne, og hvorfor ikke begynne med fuglene i egen hage? Bare her er det fort 10-15 ulike fuglearter å hente, selv midt på vinteren. Her er våre vanligste fuglearter ved foringen

Å ha med kamera på tur er lurt, da kan du artsbestemme fuglen i ro og fred senere, om du er usikker i felt på hvilken art du faktisk så. Vis alltid hensyn til fuglene når du er ute å observerer, spesielt i hekketiden er de ekstra sårbare. Sjekk ut disse retningslinjene for fuglekikking.

BirdLife Nordland har opprettet en gruppe på Facebook, der du kan få hjelp og stille spørsmål. Bli med i gruppa "Nordland i 100", og oppfordre andre til å delta!

Send inn skjemaet til BirdLife Nordland

Helt på slutten av året tar du bilde av skjemaet og sende det til nordland@birdlife.no. Da blir du med i trekningen om noen fine oppmerksomheter.

Bok: Fuglar og dyr rundt huset i skogen, Jan Rabben

Bok: Uten fugler blir ikke livet det samme, Martin Eggen

Bok: Fugler i Nordland, Birdlife Norge avdeling Nordland

Fuglemater fra naturogfritid.no  

Vi oppfordrer deg til å registrere observasjoner på artsobservasjoner.no også, men det er ingen forutsetning for å delta.

 

 

Skjema: 100 fuglearter i løpet av ett år i Nordland

Dompap
De fleste dompaper som hekker i Norge tilbringer også vinteren her. Dompap er derfor en av artene du med stor sannsynlighet vil få på listen din over 100 arter. FOTO: Janne Helen Lorentzsen
Fjellrype
Med "Nordland i 100" blir også sommerens fjelltur enda mer givende! Kanskje ser du fjellrypa og andre fuglearter du ikke hadde registrert tidligere i 2024? FOTO: Håvard Eggen