BirdLife Nordland
Bergand med spennende forekomst i Lofoten
Bergand er en vakker and i tilbakegang. I motsetning til sin nære slektning toppanda, er den også en fåtallig hekkefugl i hele Nordland. I Lofoten hekker den imidlertid. Rundt Borgpollene i Vestvågøy hekker den både i ferskvann og brakkvann/saltvann. Våren og sommeren 2022 brukte BirdLife Lofoten på å kartlegge dette regionalt viktige hekkeområdet for bergand.
Av Martin Eggen og Johan Sirnes
Publisert 04.11.2022
Berganda hekker i grunne og gjerne næringsrike innsjøer, dammer og elver i tundrastrøk og heiområder. Føden består av skjell, snegler, krepsdyr og insekter, samt vannplanter.vReiret plasseres på bakken, som oftest nært vannet.
Den norske hekkebestanden ble i 2015 anslått å være mellom 300 og 640 individer, og den ble da vurdert som i nedgang. Regionale rapporter viser stor tilbakegang i bl.a. Oppland, Dovrefjell og på Hardangervidda. Tidligere hekking kjent i mer marginale områder, som vann i lavlandet i lavlandet på Jæren og Trøndelag. Nedgang er også rapportert fra Nord-Trøndelag. Status i Nordland er ukjent, mens den har gått tilbake i Troms. Arten er i tilbakegang både i Sverige og Finland. I følge BirdLife International er hekkebestanden i Europa i kraftig nedgang. Her til lands har arten status som sterkt truet (EN), etter ytterligere bestandsnedgang etter 2015. Statusen på rødlista for arter fra 2015 var sårbar (VU).
Bergender blir observert årlig i dette området, og flere hekkefunn er gjort. Dette er det eneste stedet i Lofoten og Vesterålen der vi kjenner til at berganda hekker regelmessig. I 2022 hekket 2 par, og det ble i tillegg sett flere par som ikke produserte unger. Anslagsvis 3-5 par ble observert i Borgpollene i hekkesesongen. Selv om bergand er en art i tilbakegang i Norge, indikerer årets undersøkelser at statusen i dette området er uendret, sett opp mot tidligere kjent kunnskap.
Bergand i Borgpollene, Vestvågøy i 2022. BirdLife Norge Lofoten lokallag. 7 s.