BirdLife Nordland
Falkeklubben til Røst: Lunder og tre rosenstær
Falkeklubbens tur til Røst ble legendarisk – ja, trolig resulterte den i en Norgesrekord når Ylva (seks år) oppdaget tre rosenstær i en flokk! Det har visstnok aldri skjedd i Norge før. Fine observasjoner av lunder ble det også, turens egentlige hovedmål.
Av Martin Eggen
Publisert 15.06.2021
Falkeklubben er NOF Lofoten lokallags barne- og ungdomstilbud. Turen til Røst har vært planlagt en god stund, for det er ikke lett å få sett lunder i Vest-Lofoten dersom man ikke drar til Røst eller Værøy, i hvert fall ikke godt. 11. juni tok vi Moskenesferja over til Røst. Vel fremme, etter handling og praktiske gjøremål, besøkte vi våtmarkene sør på øya. Morsomme møter med sandlo, myrsnipe, brushane, storjoer og ærfugl med unge ble nok et høydepunkt for mange. At Steve Baines, en fuglekikker som bor på Røst, meldte om en overflyvende steppehauk hann omtrent samtidig, tok de erfarne fuglekikkere med hele livet foran seg med knusende ro. Den kommer nok igjen! Fredagskvelden ble selvsagt avsluttet med et bedre tacomåltid.
Lørdag våknet vi opp til stille vær og sol. Perfekt for en seilas til de ikoniske fuglefjellene og helt som bestilt. Alle de forventede fuglefjellartene ble sett: alke, lomvi, lunde, toppskarv og havørn var de vanligste, mens havelle var en bonus. At vi skulle få se steinkobbe og spekkhogger rett foran båten utenfor Skomvær fyr var noe vi ikke hadde regnet med, og desto artigere. En ettermiddagstur ved Kvalvågen og flyplassen førte til at flere stiftet nye bekjentskap med svarthalespove og mandarinender. Til slutt meldte sulten seg, og vi inntok gapahuken for grilling. For en fin kveld i fint selskap.
Søndag frisknet det på med vestlig vind, men vi hadde en fin tur utover mot Øyran. Nærkontakt med svømmesniper, småspover, tyvjoer og steinvendere sørget for det. Sammen med måker og terner og alt det andre som fører med på Røst ble turen i det åpne og vindfulle landskapet en opplevelse i seg selv. Likevel hadde vi ikke fått den store finalen; skulle det vise seg. Nord for «gammelbutikken» var rundt 100 stær samlet, de fleste helt ferske i verden (unger). Det var i denne flokken Ylva og resten av reisefølge møtte de sjeldne og rosa stærene fra Øst-Europa. Tenk at vi fikk se dem til slutt, og at det var hele tre stykker. Med amerikansk gryte vel tilbake til residensen hadde vi hatt en internasjonal dag av format.
Seks barn og fire voksne deltok på turen. Totalt så vi 57 arter.
Nå venter nye eventyr!
Meld deg inn i Falkeklubben på www.birdlife.no. Det koster 90,-
Medlemmer mottar t-skjorte og fuglebok, og får være med på en rekke spennende aktiviteter.
Om Røst (fra SEAPOP.no)
Røst kommune er en liten samling øyer i havet mer enn 100 km vest for Bodø og fastlandet. Med sin ekstreme beliggenhet danner Røst det sørvestligste ytterpunktet for Lofoten og Vestfjorden, Norges største øygruppe og fjordområde. Den særegne topografien på Røst byr på alt fra åpne landskap til steile fuglefjell, fordelt på bare 10,4 km2. Den største øya er det flate Røstlandet i nordøst som huser kommunens befolkning (515 personer i 2018). Her finner vi også flyplassen og Røstlandet naturreservat (opprettet 1997) med rike våtmarksområder. Mot sørvest ligger Røstøyan landskapsvernområde med de høye fuglefjellsøyene Vedøy, Storfjellet, Ellefsnyken, Trenyken og Hernyken på rekke og rad og Skomvær fyr som den ytterste utpost. De tre nykene utgjør Nykan naturreservat (opprettet 2002). Røst er omkranset av åpent hav, men øygruppen ligger på et grunt platå og har hundrevis av holmer og skjær. Med en tidevannsforskjell på opptil 3-4 m hver måned skaper dette sterke tidevannsstrømmer og særdeles grumsete farvann for ferdsel med båt.
Les mer på SEAPOP sine sider.