Hopp til hovedinnhold

BirdLife Buskerud

Øvre Eikers første funn av elvesanger fra 1995 er nå godkjent av NSKF

Den sjeldne nattsangeren elvesanger ble observert for første gang i Øvre Eiker på Fiskumvannet 20. juni 1995. Funnet ble ikke dokumentert og innsendt til NSKF for godkjenning og har derfor ikke vært et gyldig funn fram til i år. Ved en tilfeldighet ble LRSK kjent med at Magne Sjøblom hadde gjort et lydopptak av sangen, og utrolig nok klarte han å finne igjen den aktuelle lydkassetten etter 29 år!

Av S. Stueflotten

Publisert 01.06.2024

I rapporten «Fuglefaunaen ved Fiskumvannet 1995» utgitt av NOF Øvre Eiker lokallag, er det nevnt et funn av elvesanger ved Fiskum gamle kirke i dagene 20.-25. juni 1995. Dette var første gang denne sjeldne nattsangeren ble observert i Øvre Eiker og kun det andre funnet i Buskerud etter førstefunnet ved Juveren på Ringerike den 4. juni 1995, bare to uker tidligere. Det var Magne Sjøblom og Bjørn Tore Bollerud som oppdaget elvesangeren ved Fiskumvannet den 20. juni. Flere andre dyktige amatørornitologer fikk også sett og hørt fuglen i dagene som fulgte.

Alle funn av denne nasjonalt sjeldne nattsangeren måtte før 2014 godkjennes av den nasjonale sjeldenhetskomitéen NSKF. Funnet i Øvre Eiker i juni 1995 ble dessverre aldri beskrevet og innsendt til NSKF. Funnet har derfor i realiteten ikke vært godkjent fram til nå. Det gikk bare ett år fra dette funnet til neste funn av elvesanger i Øvre Eiker i juli 1996, også det ved Fiskumvannet. Dette funnet ble dokumentert og er godkjent av NSKF.

I et forsøk på også å få funnet fra 1995 godkjent, sendte den lokale sjeldenhetskomitéen LRSK i februar 2024 inn en sjeldenhetsrapport til NSKF der alle funnomstendigheter og observatører fra 1995 ble angitt. Men da det ikke kunne fremlegges noen detaljert beskrivelse av fuglen etter så mange år, eller annen dokumentasjon i form av foto eller lydopptak, kunne NSKF av forståelige grunner ikke godkjenne funnet.

Men alt håp var ikke ute! Ved en tilfeldighet fikk LRSKs sekretær Steinar Stueflotten kjennskap til at Magne Sjøblom, som var en av de to som oppdaget elvesangeren i 1995, hadde gjort et lydopptak av sangen. Han hadde brukt en ganske proff bærbar Sony kassettspiller med direktiv mikrofon som ga et utmerket lydopptak. Utrolig nok klarte Magne å finne igjen den gamle kassettspilleren og den aktuelle kassetten med lydopptaket av Øvre Eikers første elvesanger! Steinar fikk låne kassetten, og ved hjelp av sin egen gamle AIWA kassettspiller med nye batterier og en liten batteridrevet høyttaler fikk han overført det analoge lydopptaket til en digital fil på mobiltelefonen. Denne ble sendt til NSKF sammen med en redegjørelse for hvordan lydopptaket var fremskaffet. NSKF åpnet opp igjen den underkjente sjeldenhetsrapporten fra februar, lastet opp lydfila i standard mp3-versjon og kunne nå endelig godkjenne funnet!

Kassett med lydopptak
Kassetten til Magne Sjøblom med lydopptaket av elvesangeren FOTO: S. Stueflotten
Overføring av lydopptak elvesanger 1995
Avspillingsutstyr for overføring av analogt lydopptak til mobilen. FOTO: S. Stueflotten