Hopp til hovedinnhold

BirdLife Buskerud

Resultater fra lokalitetskonkurransen på Fuglenes dag søndag 26. mai 2024

BirdLife Buskerud inviterte nok en gang til sin tradisjonelle lokalitetskonkurranse på Fuglenes dag. I år var det fire fugletårn som deltok i konkurransen. I tillegg til de tradisjonelle tårnene på Linnesstranda i Lier og Fiskumvannet i Øvre Eiker, deltok også de to nye tårnene i Tyrifjorden, Ringerike og Øyenlågen i Kongsberg. Fiskumvannet med 72 arter ble en klar vinner, mens mellom de tre andre tårnene ble det mer jevnt med fra 52 til 58 arter.

Av S. Stueflotten

Publisert 27.05.2024

Resultater fra lokalitetskonkurransen på Fuglenes dag 26. mai 2024:

Det ble god deltagelse på årets lokalitetskonkurranse på Fuglenes Dag. I tillegg til de tradisjonelle fugletårnene på Linnesstranda og Fiskumvannet deltok i år også de to nye fugletårnene i Tyrifjorden og Øyenlågen. Vi fulgte de samme konkurransereglene som i fjor, der det i tillegg til tellinger fra et fast punkt (fugletårn) var tillatt å ta med arter observert i nærområdet på veien til og fra fugletårnet.

Det var en fin og varm dag på søndag med godt over 20 grader utpå dagen. På Fiskumvannet var første mann Jon Ludvig Hals på plass allerede i 4-tiden, mens de øvrige tårnene ble bemannet i tidsrommet 05:30-06:30. Konkurransen varte hele dagen, men de fleste ga seg litt utpå dagen. To av fugletårnene, Linnesstranda og Øyenlågen, tok seg også tid til en liten kveldstur for å få med seg noen flere nattsangere. På Øyenlågen deltok 2 personer i løpet av dagen, på Linnesstranda og Tyrifjorden 3 personer og på Fiskumvannet 7 personer, totalt 15 personer. Pga. en tidlig og god start passerte Fiskumvannet 60 arter allerede i 10-tiden og endte til slutt opp på hele 72 arter, to arter bak fjorårets resultat. De andre fugletårnene endt på henholdsvis 58 arter i Øyenlågen, 54 arter i Tyrifjorden og 52 arter på Linnesstranda. Arter verdt å nevne på Fiskumvannet: hvitkinngås, skjeand, taffeland, smålom, fiskeørn, sivhauk, lerkefalk, myrsanger og rosenfink, på Øyenlågen: orrfugl, nattravn, lerkefalk, vandrefalk og rosenfink, i Tyrifjorden: skjeand, kvinand x lappfiskand, skogdue og vepsevåk, og på Linnesstranda: sangsvane, gravand, dverglo, fiskeørn, myrsanger og nattergal. Totalt ble det på de fire lokalitetene observert til sammen 104 arter (inklusiv hybriden), seks arter mer enn i fjor, noe som må sies å være et meget godt resultat.

 

Lokalitetskonkurranse Fuglenes dag 2024
Fra fugletårnet på Fiskumvannet FOTO: Steinar Stueflotten
Fiskeørn Linnesstranda 260524 JEN
Fiskeørn Linnesstranda 260524 JEN FOTO: Jens Erik Nygård