Vern vipa
i Norge
Vipe har vært en karakterart i jordbrukslandskapet over store deler av landet. Hekkebestanden har dessverre blitt redusert dramatisk de siste tiårene. Fra å være en vanlig art i passende habitat, har den norske hekkebestanden blitt redusert med minst 80 % i løpet av artens siste tre generasjoner (dvs. 18 år). Det har gjort at vipas status på den norske rødlista ble satt til kritisk truet (CR) i 2021.
Årsakene til tilbakegangen er flerdelt, og omfatter i hekketiden blant annet endringer og mer intensitet i jordbruket. Utenfor hekketiden er det heller ikke enkelt å være vipe, med jakt og andre utfordringer både på trekket og i overvintringsområdene.
BirdLife Norge startet opp et nasjonalt prosjekt i 2022, som i hovedtrekk inneholder følgende gjøremål:
- Koordinere og samle informasjon fra lokale prosjekter
- Klassifisere og identifisere viktige vipelokaliteter
- Estimere årlig norsk hekkebestand
- Individmerking av viper
- Bistå i lokale vernetiltak
- Samarbeide med lokale og regionale myndigheter, bondelag og grunneiere
Brosjyre om hvordan ta vare på de bakkehekkende artene
Har du sett vipe?
BirdLife Norge ønsker å få en oversikt over vipas forekomst i Norge, både i og utenfor hekketiden. Det betyr at alle funn av vipe er verdifulle, hele året. Observasjonene skal rapporteres til Artsobservasjoner.no.
Hva er en hekkende vipe?
Observasjoner av hekkende fugler er spesielt interessante. En hekkende vipe er en fugl som har etablert seg i et avgrenset område, som er dens territorium. Hannene vokter og forsvarer territoriene, mens hunnene bidrar mer i rugingen. Et hekkefunn innebærer at vipene har oppvist en oppførsel som forteller at den hekker, eller at det blir gjort konkrete funn av reir, egg eller unger. Oppførselen til hekkende fugler kan variere mye, så det gjelder å velge det som passer best når man rapporterer funnet. «Sang/spill i passende hekkebiotop», «varslende/engstelig», «rugende» osv. er typiske hekkeaktiviteter i rapporteringsskjemaet på artsobservasjoner.no.
Ved rapportering av rugende fugler og konkrete reirfunn bør egne lokaliteter opprettes, med en høy nøyaktighet (maks 25 meter radius). Last gjerne opp et oversiktsbilde av lokaliteten ved rapportering.
Nyheter om vipe
Status for hekkende vipe på Lista per 2024
Bestanden av hekkende vipe på Lista har de siste årene tatt seg noe opp og har de siste to årene ligget omkring 50 "par". Dette er riktignok bare 10% av antallet hekkende viper for 25 år siden, men ikke fullt så beksvart som for 6-7 år siden da bestanden var bare så vidt over 10 par. Noe av forklaringen på at det tilsynelatende går litt bedre er blant annet omfattende biotopforbedrende tiltak i og rundt Slevdalsvann. Hvor de "nye" vipene på Lista kommer fra er ukjent, men flertallet er neppe rekruttert av den lokale bestanden. Vipene på Lista har nemlig fremdeles store problemer med å produsere nok ungfugl til å opprettholde bestanden på egen hånd. Vipa sliter voldsomt med effektiviseringen i landbruket: Både i form av direkte ødeleggelse og indirekte, ved at landskap og habitat endres i vipas disfavør. Verneområdene på Lista er dessverre preget av stor menneskelig forstyrrelse, gjengroing og/eller overbeiting, og har derfor stort sett blitt ubrukelige som hekkeplass for vipa. På toppen av det hele er både egg og unger av vipe utsatt for en voldsom predasjon. Fra 2024 sesongen har vi sluttet oss til et prosjekt i regi av BirdLife Norge der vi bruker beskyttelsesbur på noen av vipereirene - primært for å forsøke å redusere tap av egg.
Les hele sakenHva gjør kråkenes predasjon vellykket i jordbrukslandskapet?
Fuglebestandene som er tilknyttet jordbrukets kulturlandskap har nærmest blitt halvert i løpet av få tiår i Norge og i Europa. Bakkehekkende vadefugler som vipe og svarthalespove er blant dem som sliter mest. En av utfordringene for dem er kråker som stjeler egg og unger, men risikoen for predasjon kan senkes.
Les hele sakenVipebur i Indre Østfold og Rakkestad
I disse dager er det stor aktivitet i BirdLife Indre Østfold lokallag! I vår fikk foreningen aktivitetstilskudd fra BirdLife Norge for å lage vipebur.
Les hele saken