Kommentarer til «Gulirisk - ny hekkeart for Norges fauna!»
Den norske hekkefuglfaunaen har blitt beriket med ytterligere én art, da et par gulirisk ble funnet hekkende i Bærum denne uke. Funnet er godt dokumentert, og har vakt stor interesse i media. I skrivende stund er ungene ute av reiret, og mates av foreldrene.
Kommentarer
Gulirisker i Hemsedal
Hei, har hatt et par gulirisker på foringsplassen fra påske og utover senvinteren. (Hytte hvor vi er sporadisk). Ca 900 moh. Skal følge med om vi ser unger.
amatør (26.06.2011)
Gulirisk observert i Ringsaker
Lørdag 9.juli 2011 observerte vi en gulirisk i Stensengdalen i Ringsaker kommune. Den spiste solsikkefrø fra en fuglemater. Den var også observert dagen før, men har ikke sett den senere.
Ellen Løvseth (amatør) (15.07.2011)
Gulirisk observert på Nordvestlandet.
23. mars 2012. Her hos oss, i indre fjordstrøk i Romsdal, har vi de siste dagene observert et par fugler som vi aldri før har sett på foringsplassen vår. Ved nærmere undersøkelse, i fuglebok og på nett, er vi sikre på at det må være gulirisker som spiser solsikkefrø sammen med spurver, meiser, finker, dompaper, kjernebitere, tornirisker m.fl. Kjernebiter og tornirisk er også nye hos oss.
E.M&P (amatører) (24.03.2012)
Gulirisk i Balsfjorden
10.04-12. Denne ble observert på matposten vår i påsken. Den dukket opp flere ganger.
Knut Reite (amatør) (10.04.2012)
Gulirisk på Høgvoll nært ved Moa, Ålesund komune
13.03.2013. Såg tilfeldig ut av vindauget, og der i toppen av fugleneket sat ein gul fugl eg aldri har sett før, etter ei lita stund flaug han opp i bjørka like ved, og der sat maken i litt lysare gulfarge. Ved å sjekke opp mot fuglebok ser eg at det må være eit par Guliriskar. Hannen var mest ivrig i neket,som er nært ved mathus og meisebollar. Fuglane for og kom tilbake fleire gonger, sjøl om der var Kjøtmeis og Raudstrupe i gang med å ete i nærleiken. Hagen er stor med mange ulike tre og buskar, og mykje fugl på tross av mange kattar....
Gjertrud A. Marken Olsen (13.03.2013)
Gulirisk på Stathelle i Bamble kommune
07.04.13 Vi har mange gulirisker i vår hage daglig. De spiser frø som har falt ut fra fuglematerne og ned på bakken. De spiser sammen med spurvene. Jeg kjente ikke igjen denne fuglen, så jeg måtte slå opp i fugleboka.
L.M. Bråthen (07.04.2013)
Gulirisk
Observert 26.04.2015 i Mosjøen. Ikke redd, den fant øyensynlig noe spiselig på bakken i veigrøfta bare et par meter unna. Den virket lite redd og forholdt seg svært rolig så jeg fikk studert den godt. Dessverre hadde jeg ikke fotoapparat, men ingen tvil om arten. Svært liten med kort stjert og rund som en ball.
Bjørn Wammer (26.04.2015)
Gulirisk på Hallinghovda
Satt for meg en ukjent fugleart i ei gran utenfor vindet på hytta.
På Golsfjellet ca 950 m over havet.
Etter mye leting i fuglefakta kan jeg ikke forstå annet enn at det måtte være en gulirisk.
(27.04.2017)
Gulirisk i Odal'n
Så i dag gulirisk på Slåstad i Sør-Odal. Usikker på om den er observert så tidlig som 23. februar i området.
Eva N. (23.02.2020)
Gulirisk
7.2.22 Jeg mener at de er på fuglematen i min hage i Kongsvinger.
Mette Pellerud (07.02.2022)
40 år gammel spådom gått i oppfyllelse!
Da nyheten om hekkefunnet av gulirisken ble offentliggjort, kom jeg til å tenke på en "spådom" som sto i en av mine første fuglebøker, Norges fugleliv (Det Beste, 1971). Flere sjeldne gjester fra Vest-Europa som allerede da var i ekspansjon, ble spådd at de kunne komme til å bli funnet rugende i Norge en gang i framtida, blant dem var gulirisk, til tross for at den kun var sett to ganger i Norge fram til da. Så nå har spådommen endelig gått i oppfyllelse, men det tok nesten 40 år!
Per Inge Værnesbranden (28.07.2010)
Ny kommentarSvar på denne