Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

Gåsegribb – ny art for Norge

Finnmark er i mai og juni et skikkelig spennende sted for ornitologer. En gruppe nederlandske fuglekikkere besøkte nylig Finland og Finnmark, og på grensa møtte de en gåsegribb på norsk side. Det er faktisk første funn for landet. Vi har oversatt en funnberetning fra en av deltakerne.

Av Larissa Bakker

Publisert 17.06.2022

Vi var en gruppe på sju nederlandske fuglekikkere som reiste med BirdingBreaks (birdingbreaks.nl) fra Oulu i Finland til det nordlige Norge.

Den 30. mai reiste vi fra Finland til Norge ved Tanaelva. Jeg så etter fossekall på den finske siden av elva da jeg så en stor rovfugl komme mot oss. Med kikkerten kunne jeg raskt se at dette var noe annerledes og spennende. Jeg varslet umiddelbart mine turkamerater og begynte å fotografere fuglen. En av de andre ornitologene ropte at det var en gåsegribb! Jeg kikket nok en gang på fuglen, og var enig i at det dreide seg om denne arten. Fuglen var på norsk side av grensen og bevegde seg rolig mot vest. Vi fulgte flukten til fuglen i om lag tre minutter. Vi varslet en annen gruppe ornitologer som var ved elva et stykke unna slik at de også kunne få se fuglen. Dessverre fikk denne gruppen ikke sett fuglen.

Det hele var en surrealistisk opplevelse, og vi kunne nesten ikke tro at vi hadde sett en gåsegribb så langt nord! Vi trodde en stund at dette måtte være den nordligste observasjonen i Norge,  men det viste seg at funnet faktisk var det første for landet.

Gåsegribb
Gåsegribb Sirbma, Tana i Finnmark 30. mai 2022. Funnet er det første for Norge! I Sverige og Finland er det hhv. 4 og 15 funn av arten, mens det i Danmark er 11 funn av 44 individer til og med 2020. FOTO: Larissa Bakker