Hopp til hovedinnhold

BirdLife Rogaland

Fuglenes dag på Vitengarden Jærmuseet

Fuglenes dag arrangeres i 2014 søndag den 25. mai.

Av Elisabeth Årsnes

Publisert 19.05.2014

Program: Fugl og sykkel kl 12.00 - 16.00

Opplev Hå på to hjul - med aktivitetar og stopp under vegs.
Start ruta frå Fugleparken Nærbø kl 12.00 til 14.00.
På Vitengarden er det fokus på fuglane. Me spikkrar fuglekassar, ringmerkar fuglar og prøvar å lokka fuglane fram med deira eigne lydar.

Hjerteleg velkommen liten og stor!

 

Her er en artikkel som sto i Falco om et tidligere arrangement.

22. mai 2011 åpnet en ny fugleutstilling på Vitengarden (Jærmuseet). I den forbindelse ble NOF Rogaland invitert til å stille med aktiviteter og stand til stor glede for foreningen. Etter et lite infomøte på forhånd var vi klar med både ringmerking, naturlos og stand. Dette ble så populært at vi i etterkant har arrangert Fuglenes Dag hvert år på Vitengarden/Jærmuseet.

Når vi ser vipa på Jæren vet vi det er vår. Slik har det ikke alltid vært. Fram til begynnelsen av 1800-tallet var bare en liten del av Jæren dyrket, det meste var lynghei, myr og små vann. Vipa ble vanlig på Jæren da bøndene dyrket opp landskapet. Vipa og flere andre fuglearter fant mat og trivdes i jordbrukslandskapet. Slik var det helt fram til sent på 1980-tallet. Siden har noe skjedd. Noen fugler som vipa, blir det færre av. Andre arter har forsvunnet helt. Antagelig henger det sammen med endringer i både kulturlandskap og driftsmetoder i jordbruket. En intensiv drift og monokulturer er ikke fuglevennlige.

Med utstillingen har fuglene flyttet inn på Jærmuseet. Dermed gis besøkende mulighet til å lære hvorfor fuglene trives i Jærlandskapet, hvordan de reagerer på endringer i kulturlandskapet og hvilke tiltak vi kan sette inn slik at for eksempel vipa kommer med våren også i framtida. Utstillingen blir dermed en viktig kommunikasjonskanal overfor befolkningen på Jæren om hvilke faktorer som virker negativt og hvilke som virker positivt for leveområdene til synlige og kjære deler av fuglefaunaen.

Det er også satt opp andre aktiviteter som engasjerer og gir større forståelse for fuglefaunaen for barn og voksne. Det er blant annet satt opp digitalt kamera i fuglekasse på veggen hvor besøkende kan følge direkte med på aktivitet i reiret på våren. Dette tiltaket vekker alltid stor interesse hos de fremmøtte. Samtlige år har det vært stær som har hekket i kassen. I 2013 la de 6 egg, men kun 3 overlevde.

I åpningsåret 2011 var det stor tilstrømming med 670 innom (22. mai), mens i de påfølgende årene har det vært mer normal publikumstilstrømning (litt under 300 26. august 2012 og litt over 150 26. mai 2013). Oppslutningen er væravhengig og om det er andre arrangement samme helg, med større oppslutning på regnværsdager.

Selve utstillingen er laget av Kjell Mjølsnes, kjent fra ulike aktiviteter i NOF Rogaland. Ved selve åpningen av utstillingen 22. mai var også ordføreren i Hå kommune Terje Mjåtveit til stede. I tillegg til utstillingen har det også årlig vært en bildefremvisning. Christian Tiller sto for den første fremvisningen, mens Rune Karlsen sto for fremvisningen i 2012. I 2013 stilte Christian Tiller med bilde av årets fugl, lomvien, og Rune Karlsen sine flotte nærbilder ga mange en opplevelse av hvor mange flotte fugler det finnes i fuglefaunaen i Rogaland. Bildefremvisningen er et viktig bidrag til å dra fuglefaunaen nærmere slik at fugler ikke bare blir lyder i naturen og prikker i horisonten. Viktig å pirre interessen for å dra med seg kikkert og kamera ut i naturen og nyte de flotte øyeblikkene.

Ingvald Ekeland har stått for ringmerkingen hvert år, noe som er blitt et veldig populært innslag. I 2013 gikk vi 3 runder med Ingvald Ekeland og Sveinung Hobberstad som guider og fikk 7 forskjellige arter i nettet. Det var stor stas da en stillits var fanget. Ungene satt som tente lys og så på at fuglene fikk ring. De ble rent flinke å se forskjellen på bokfink og grønnfink. En brunsisik kom også innom og kjøttmeisen, svarttrosten og gråspurv kjente noen også litt til. Artig da vi også fikk se rugeflekkene til fuglene. I 2012 fikk de skuelystne en uforglemmelig opplevelse da Ingvald Ekeland fikk en fuglekonge til å ligge «død» på ryggen, og så «vekket» den til live igjen. Ren magi! I 2011 fikk en også være med på å ringmerke unger i fuglekasser til stor stas for fremmøtte. Siden det regnet denne dagen ble ringmerkingen foretatt innendørs.

I 2012 ble det forsøkt nye innslag fra NOF-miljøet. Naturlos ble forsøkt allerede i 2011, men ble avlyst på grunn av mye regn. I 2012 derimot tok Stein Tofte, Njål Inge Tjensvoll og Sveinung Hobberstad puljer med forventningsfulle barn og voksne ut i nærmiljøet og innom et av de oppsatte fuglenettene. Vitengarden stilte en kasse full av kikkerter til utlån på turen. Lars Otto Eliassen hjalp til med ringmerkingen. Ingvald Ekeland hadde også satt ut insektfangere hvor det kom en del sommerfugler til stor glede for fremmøtte. Både voksne og barn trodde først at det bare var «møll». John Grønning fortalte om mangfoldet og svarte på spørsmål. I 2012 stod også Alfred Haram og Bjarte Slettebø og reklamerte for boka «Bevingende ord». Mange gikk hjem med den fine boka.

Standen ble bygd opp i 2011 av Elisabeth Årsnes med god hjelp fra Njål Inge Tjensvoll. I 2012 og 2013 har det vært tre ivrige NOF – damer på standen: Anne Helen Robberstad, Kirsti Bryne Rykkje og Elisabeth Årsnes. Fuglevennen, Vår Fuglefauna og Falco er delt ut og klistremerker har fått ben å gå på. Standen er et viktig innslag for å gjøre NOF Rogaland synlig, både for å trekke nye medlemmer og for å gi mer kunnskap om hva NOF og NOF Rogaland står for og gjør.

Vitengarden har vært flinke og har bidratt med mange positive aktiviteter for å gjøre helhetsinntrykket komplett. For barna har det vært mulig å snekre fuglekasse. Mange ivrige små hender har jobbet. Vitengarden har også hvert år laget Fuglequiz med tilhørende svaralternativer med utgangspunkt i spørsmål som en kan finne svar på i utstillingen. Mange ivrige prøvde seg, men selv erfarne NOF’ere har fått noe å bryne seg på. Vet dere hva en «spettesmie» er? Den heldige vinneren i 2013 var en ung gutt fra Randaberg som syns det var en fantastisk dag å være med på.

Alt i alt har det vært flere magiske søndager med fugl i fokus siden oppstarten i 2011, og som vi håper inspirerer de besøkende til videre fugletitting og fugleglede hele året!

En stor takk til Vitengarden for en flott utstilling som setter fuglefaunaen i fokus i Jærlandskapet, til alle de besøkende som bidrar til at kunnskapen blir spredt i de tusen hjem, og ikke minst til alle de som har vært med og lagt til rette for opplevelsen fra NOF og andre: Ingvald Ekeland, Sveinung Hobberstad, Anne Helen Robberstad, Kirsti Bryne Rykkje, Rune Karlsen, Christian Tiller, John Grønning, Lars Otto Eliassen, Njål Tjensvoll, Stein Tofte, Alfred Haram og Bjarte Slettebø.

Fra utstillingen
FOTO: Elisabeth Årsnes
Fra utstillingen
Her kan du høre lydene av forskjellige fugler. FOTO: Elisabeth Årsnes
Fra utstillingen
Her er de som var med som hjelpere. FOTO: Elisabeth Årsnes
Fra ringmerkingen
Her vises ringmerking av fugler. FOTO: Odd Kjetil Liland
Fra ringmerkingen
Her får du være med på ringmerking av fugler. FOTO: Odd Kjetil Liland
Vipe med unger
Vipa er en karakterfugl på Jæren. FOTO: Rune Karlsen