Hopp til hovedinnhold

BirdLife Hordaland

Hvordan står det egentlig til med jaktfalken i Hordaland?

NOF Bergen Lokallag inviterer til høstsesongens første møte. Tirsdag 9 september kl 19:00 ønsker vi deg velkommen i UiBs lokaler på Marineholmen. Agnar Målsnes er foredragsholder og vil foredra om Jaktfalk. En art ikke mange kjenner godt, den er stort sett å finne i fjellheimen, men noen få unntak. Enkelte uerfarne ungfugler prøver ut fangstferdighetene ved kysten.

Av Lars Ågren

Publisert 04.09.2014

Siden 2009 har prosjekt Jaktfalk vært på leiting over store deler av fylket for å forsøke å kartlegge bestanden – hvor mange hekkende par finnes? Hvor skal man leite? Når på året er det best å leite? Hvordan har vi utført søkearbeidet – nåla i høystakken, eller kanskje mer - hvor er høystakken? Det er ganske få jaktfalker I Hordaland og fylket er stort og i tillegg vanskelig tilgjengelig på mange steder. 

Etter hvert har vi fått kartlagt en del territorier (hva er forresten et territorium?) og hekkeplasser. Hva har vi lært av de vi har funnet? Er det noen trekk ved plassering av reirplasser som gjør at det er lettere å finne flere? Hvor nærme hverandre hekker jaktfalken? Kan mattilgangen være en faktor?

Oppsummert til spørsmålet om hva er det som gjør at falken hekker der den gjør? Hva er kritiske faktorer?

Jaktfalken på jakt igjennom året? Hva spiser den – er den kresen? Hvordan foregår hekkingen – kurtise – valg av reir  - egglegging – klekking og oppfostring av reirunger. Er det særtrekk ved jaktfalken i Hordaland som skiller den fra jaktfalken i andre fylker som for eksempel Finnmark?  Hvordan har bestanden endret seg de siste årene? Normale svingninger i rype og jaktfalkbestanden.

Dette blir bakteppet for presentasjonen i møtet den 9. September i NOF Bergen.

Vel møtt

 

 

Ungfugl
Jaktfalk FOTO: Agnar Målsnes