Hopp til hovedinnhold

Fuglekunnskap:

«Spør en ornitolog» runder 4000 svar!

NOF har på Fuglevennens hjemmesider (www.fuglevennen.no) en spørrespalte kalt «Spør en ornitolog». Tilbudet har blitt mer og mer populært, og har nå rundet svar på over 4 000 spørsmål! Dermed har det bygd seg opp en søkbar database hvor det ligger mye spennende informasjon.

Av Morten Ree

Publisert 18.05.2009

«Spør en ornitolog» ble startet 16. mars 2005. Spalten har gradvis blitt mer og mer populær i takt med at NOFs hjemmesider blir brukt av et større publikum. Her finnes svar på spørsmål fra barnehager og skoler, fra barn helt ned i 5-6 års alderen og opp til pensjonister. I den senere tid sender folk ofte inn bilder som et supplement til sine spørsmål. Variasjonen og bredden på spørsmålene er stor. Det er også mange som etterhvert bruker databasen til å gjøre søk etter spesielle emner eller arter for å hente ut informasjon som de er ute etter.

Som eksempel kan vi gjøre et søk på arten kjøttmeis. Da får man 162 treff på spørsmål og svar i databasen som omhandler denne arten. Vi kan søke på kongeørn og vil da  finne 65 treff, mens også arter utenfor våre landegrenser er etterspurt, for eksempel gir et søk på struts hele 31 treff. Folk spør ikke bare om arter. Et søk på fuglekasser gir 163 treff og fugleinfluensa gir 18 treff. Fuglevennen-konseptet er bygd opp under navnet «Fuglevennen, din naturkontakt». Det gjør at det også stilles spørsmål om både pattedyr, fisk, slanger, blomster med mer. Så her er det masse kunnskap om natur som ligger klar for bruk.

Det var den kjente trønder-bergenseren Frode Falkenberg som hadde idèen til opplegget og har også gjort det største bidraget når det gjelder å svare. I tillegg har Roar Solheim, Tore Reinsborg og Morten Ree bidratt med svar. I en del tilfeller trekker vi også inn annen ekspertise enten fra NOFs nettverk, andre organisasjoner eller faginstitusjoner. Når det gjelder spørsmål om burfugl, oppdrett av tamfugl og husdyr så har vi etterhvert avvist disse. Spørrespalten gjelder først og fremst ville fugler i tillegg til andre spørsmål om natur og naturopplevelser.

Tiur
Tiur eller rakkelhane? Det lurte Kyrre Carson jr. på. Roar Solheim svarer: Dette ER en tiur, uten SNEV av antydning til rakkelhane! Men tiurens metallglans i brystet kan variere med lysvinkelen. Her er den imidlertid synlig grønn som bunnfarge. Rakkelhanen har lillaglanset bryst, og helt sort hals, ikke grå som hos tiuren. FOTO: Kyrre Carson jr.

Kommentér nyheten